2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A hatpárti ellenzék szerint a kormány lerohasztja az egészségügyet

Hirdetés

A hatpárti ellenzék szerint a kormány lerohasztja az egészségügyet

Fideszes stadionok helyett egészséges Budapestet! – Visszaadjuk a budaiaknak az ellopott milliárdokat! címmel tartott sajtótájékoztatót Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja.

A sajtótájékoztató helyszíne azért esett a Kapás utcai rendelő elé, mert az ellenzék szerint a következő kormánynak kiemelten kell majd foglalkoznia az egészségüggyel. Hajnal Miklós azt állította: a mostani kormányzatnak főleg a budapesti egészségügyi fejlesztések területén van hatalmas mulasztása, ebből kifolyólag szerinte méltatlan helyzetbe kerültek az itt élők az elmúlt évtizedben.

„Amikor 2019-ben ellenzéki győzelem született az önkormányzati választáson, az egyik első dolgunk az volt, hogy kiharcoljunk évi tízmilliárd forintnyi többletforrást a kormánytól az Egészséges Budapest Program keretében. Ez a forrás azt a célt is szolgálhatná, hogy rendelőintézeteket fejlesszenek belőle a kerületek. A december 22-én született kormányhatározat azonban egy nagyobb megszorítócsomag részeként megvonja ezt a forrást idén a budapestiektől” – fejtette ki Hajnal Miklós, aki szerint a kormány az aláírt megállapodásokhoz sem tartja már magát, ezért becsületbeli kérdés a fővárosiaknak a kormányváltás.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Momentum egy korábbi sajtótájékoztatójára reagálva lapunkkal közölte:

Hirdetés

Karácsony Gergellyel megállapodtunk: a kormány öt év alatt ötvenmilliárd forintot biztosít a fővárosi orvosi rendelők korszerűsítésére, új rendelők építésére.

Az államtitkár az Indexet arról tájékoztatta akkor, hogy eddig húszmilliárd forintot utaltak, és mind meg is érkezett a kerületekhez és a fővároshoz, így lesz ez az idei tízmilliárd forinttal is. Fürjes Balázs azt is hozzátette, állják a szavukat, „a budapestiek egészsége fontos nekünk”.

A pénteki ellenzéki sajtótájékoztató után egy hosszabb bejegyzés jelent meg az államtitkár oldalán arról, hogy milyen egészségügyi fejlesztések történtek az elmúlt években Budapesten, illetve a kormány mennyi pénzt ad a fővárosi kerületeknek erre a célra.

A kormány a II. kerületnek 2020-ban ötszázmillió forintot biztosított háziorvosi rendelők felújítására, 2021-ben pedig 150 millió forinttal járult hozzá a Kapás utcai szakrendelő felújításához. Tavaly arról is megállapodtunk Őrsi Gergely ellenzéki polgármesterrel, hogy 2022-ben közösen javasoljuk Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy az idei tízmilliárd forintos keretből további 1,1 milliárd forintot kapjon a II. kerületi önkormányzat a Kapás utcai szakrendelő megújításának folytatására. A tervek szerint bővítjük, felújítjuk, akadálymentesítjük, korszerű infrastruktúrával, modern, XXI. századi informatikai és orvostechnikai berendezésekkel látjuk el az épületet. Ezt is a kormány biztosítja a II. kerületnek

– írta Fürjes Balázs a közösségi oldalán.

Miért rohasztják le az egészségügyet?

Tordai Bence úgy látja, hogy „a hitszegő kormány lerohasztja az egészségügyet”. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy egy 2017-es kormányhatározat a II. és III. kerület szakorvosi rendelőinek a fejlesztéséről szólt.

„A II. kerületi széttagolt rendelőket egy modern, integrált épületbe költöztették volna át, amihez hatmilliárdot biztosított volna a kormány, de ezt tavaly év végén egy kormányrendelettel visszavonták. A III. kerülettől pedig 3,5 milliárd forintot vontak el, ezért nincsen a mai napig gyermekorvosi szakrendelés Óbudán és Békásmegyeren” – mondta a párbeszédes képviselő, aki megjegyezte, hogy az uniós pénzeknek köszönhetően vidéken sorban újultak meg az orvosi rendelők, de nem ez a helyzet Budapesten. 

Ez az állapot az itt dolgozó egészségügyi dolgozók számára is megalázó. A Fidesz azt hazudta, hogy az egészségügy nem üzlet, hanem nemzeti ügy. Miért rohasztják akkor le az egészségügyet?

– tette fel a kérdést Tordai Bence. Az ellenzéki politikus szerint a mostani kormányintézkedések mögött politikai bosszú áll, mivel a II. és a III. kerületben is leváltották a fideszes városvezetőket 2019 őszén. A másik magyarázat a párbeszédes politikus megítélése szerint az lehet, hogy a kormány fizetőképes keresletet akar teremteni a fideszes oligarchák magánegészségügyi intézményeinek. 

„Magyarországon egyre emelkedik a fizetős egészségügy aránya, a befizetések harminc százaléka már ide érkezik. Ma már a kormánypárt a legnagyobb üzletet szimatolja a több […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/01/14/egeszsegugy-valasztas-2022-budapest-marki-zay-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Évértékelővel rúghatja be a kampányt Orbán Viktor

Áder János köztársasági elnök január 11-én tűzte ki a 2022-es választások időpontját, eszerint a választójoggal …