2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A háború szörnyű, de van, amire pozitívan hat

Hirdetés

A háború szörnyű, de van, amire pozitívan hat

„Az emberiség vékony jégen jár, és ez a jég gyorsan olvad. Az utóbbi fél évszázadban a hőmérséklet nagyobb mértékben emelkedett, mint bármikor az elmúlt 2000 évben. A szén-dioxid koncentrációja legalább kétmillió éve nem volt olyan magas, mint most. A klíma időzített bombája ketyeg” – kommentálta a jelentést António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a dokumentum „túlélési útmutató az emberiségnek”.

Guterres úgy látja, klímaügyben „minden fronton cselekedni kell, mindenhol mindent egyszerre meg kell tenni”. Kérte, hogy a világ hagyjon fel az új fosszilis tüzelőanyagok felkutatásával, a gazdag országok 2040-ig mondjanak le a szénről, az olajról és a gázról. Hozzátette:

a gazdag országokban 2030-ig, a szegényebb országokban pedig 2040-ig fel kell hagyni a szén felhasználásával. Felszólította a fejlett országokat, hogy 2035-ig térjenek át a karbonsemleges villamosáram-termelésre, vagyis ne termeljenek áramot gáztüzelésű hőerőművekben.

Hirdetés

A magyar kormány épp most készül gázerőművek építésére, erről itt írtunk bővebben.

A dátum azért aktuális, mert a világ államainak hamarosan be kell mutatniuk terveiket az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2035-ig történő csökkentésére. A hétfői IPCC-jelentés alapján 2035-ig 48 százalékkal kell csökkenteni az emissziót 2019-hez képest ahhoz, hogy megvalósulhasson a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott cél, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozása az iparosodás előtti szinthez viszonyítva.

„Nem fenntartható”

Ürge-Vorsatz Diána az Index kérdésére a jelentés egyik legfontosabb megállapításának azt nevezte, hogy

a nem fenntartható energia- és földhasználatunk eredményeként 1 Celsius-fok feletti az éghajlat-melegedés. Azt is bemutattuk, hogy ez már most jelentős hatással van az életünkre, a szélsőséges időjárási jelenségek tovább gyűrűznek, a megélhetésben, a gazdaságban és az emberéletben is jelentős károkat okoznak, ezért az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésére van szükség. Ugyanakkor sok jó folyamat elindult, 18 ország hosszú távon sikeresen csökkentette a kibocsátását, ez Magyarországnak is sikerült.

Jelentős politikai elkötelezettséget látnak ezen a területen, de a klímakutató arra hívta fel a figyelmet, ha az összes beígért nettó nulla kibocsátási célt betartja az emberiség, akkor is több mint 2 fokkal emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete az évszázad második felére, „tehát ez nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a billenőpontokat, a vissza nem fordítható folyamatokat”.

A klímakutató hangsúlyozta: költséghatékony, sőt, profitábilis intézkedésekkel is jelentősen csökkenthető a kibocsátás, a két legnagyobb potenciállal rendelkező terület a szél- és napenergia, valamint

óriási hiányosságok és egyúttal lehetőségek vannak a városokban az épületek energiahatékonyságától a közlekedésig. Az ilyen irányú fejlesztések a levegőminőség javulása érdekében is fontosak.

Ürge-Vorsatz Diána leszögezte: „A gazdaság nem megy tönkre ezektől, az energiaszektorban már most jelentős finanszírozás van ilyen irányban, más területeken azonban alulfinanszírozottság látható, például a mezőgazdaságban viszonylag kevés innováció volt az éghajlatváltozással kapcsolatban”.

„Ne egy másikra szokjunk át”

Milyen hatással van a klímaváltozással összefüggő intézkedésekre az orosz–ukrán háború, valamint annak következményei? – kérdeztük Ürge-Vorsatz Diánát, aki tisztázta, hogy olyan jelentések alapján dolgoztak, amelyek még a háború előtt születtek, így nem az IPCC álláspontját ismerteti a kérdésről.

<img id="kep_szerkfoto_image_48066066" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4806/48066/480660/48066066_5968d2ab36243fd72d26dcf80196a1c5_wm.jpg" loading="lazy" alt="Ürge-Vorsatz Diána 2021. szeptember 23-án" data-image_width="727" data-image_height="446" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/22/klimavaltozas-globalis-felmelegedes-ensz-eghajlatvaltozas-urge-vorsatz-diana-akkumulatorgyar-energia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfojtotta terhes barátnőjét egy nyírkátai férfi

A férfi május 27-én ment el a terhes élettársához, aki az egyik barátnőjénél húzta meg …