2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A DK vezetné az ellenzéket, de a többi párt nem kér ebből

Hirdetés

A DK vezetné az ellenzéket, de a többi párt nem kér ebből

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke november 13-i Facebook-bejegyzésében többek között kifejtette, hogy a „cikkek, bejegyzések, tüntetések önmagukban veszélytelenek a rendszerre”, „a rendszer sikeres ellenzéke csak jól szervezett politikai közösség lehet”. Hozzátette, hogy dönteni kell: „Kormánykritikus, vagy rendszerkritikus vagy.” A DK elnöke továbbá azt is leszögezte, „most nem lehet két ellenzék”, majd azt írta, hogy „a 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki”. Gyurcsány Ferenc nem először fejtette ki a DK szerepéről és az ellenzékiség jövőjéről a véleményét.

Az áprilisi országgyűlési választáson összefogással induló ellenzéki pártokat arról kérdeztük, hogy kormánykritikusként vagy rendszerkritikusként határozzák meg magukat, illetve mit szólnak ahhoz, hogy a DK szerint csak az ő politikai közösségük tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket. Cikkünk megjelenéséig csak az LMP nem reagált a megkeresésünkre.

A DK egyvalamit érhet el

A Jobbik rendszerkritikusnak tartja magát, de a párt sajtóosztálya által küldött válaszban azt is kifejtették, hogy mit értenek ezalatt: nem csak a 2010 óta tartó Orbán Viktor fémjelezte rendszerrel szemben fogalmaznak meg kritikát, hanem az elmúlt 30 év rendszerével szemben is, „aminek ideje alatt egyik kormány sem törekedett arra, hogy nemzeti konszenzust teremtve a magyar emberek életének jobbítása érdekében nemzeti minimumokat, kormányokon átívelő stratégiákat határozzon meg”. A Jobbik szerint emiatt tart ma itt az egészségügy és az oktatás, illetve emiatt katasztrofális a lakhatási helyzet.

Hirdetés

A párt abban egyetért a Demokratikus Koalícióval, hogy valóban jól szervezett közösségekre van szükség a kormányoldallal szemben, abban azonban nem, hogy csupán hatalmi érdekek mentén szerveződjön meg egy ellenzéki tömb.

„A magyarok számára jövőképet kell nyújtani, elmondani, milyen Magyarországban hisz és milyen Magyarországért dolgozik a közösségünk. A Jobbik egy normális Magyarországban hisz, aminek vezetői nem a valóságtól elrugaszkodott vagy múltba visszavágyódó ideológiákat képviselnek, hanem őseink tudására alapozva, határozott értékrend mentén a józan ész megoldásait kínálják a felmerülő problémákra” – közölte az ellenzéki párt.

A DK – azzal a tervével, hogy csak ők tudják hatékony erővé szervezni az ellenzéket – a Jobbik szerint egyvalamit tud elérni: biztosítja a következő Fidesz-kétharmadot. Arra nemmel válaszoltak, hogy lehet-e, tudnak-e együttműködni a DK-val, ha a párt célja az ellenzéket maga alá szervezni.

Félrevezető dilemma és sokszínűség

Az Indexnek küldött válaszában a Momentum emlékeztetett rá, hogy a kormány- vagy rendszer-ellenzékiség dilemmája – ahogy korábban Donáth Anna is fogalmazott egy írásában, amely a Magyar Hang oldalán jelent meg – félrevezet.

„Nem ebből a kérdésből következik az ellenzék szerepfelfogása és politikai stratégiája, hanem a kormány leválthatóságának kérdéséből. A célt az utóbbi jelöli ki: választáson legyőzni a kormánypártot, és ennek érdekében politizálni, vagy pedig kivárni, és a kormány bukása utáni időkre készülni” – közölte a Momentum.

A párt szerint a kormány- vagy rendszer-ellenzékiség kérdése inkább az ellenzék által használható eszközök tekintetében fontos, viszont a kettő közötti választással a saját politikai mozgásterét szűkíti le egy párt. Azt is hozzátették, hogy egy „ilyen félautoriter rendszerben”, amelyben ekkora erőforráshátrányban van az ellenzék, a politikai szereplőknek folyamatosan maximalizálniuk kell a saját erőforrásaikat. Erre a legjobb lehetőségük akkor van, ha esetenként válogatnak a „kormányellenzékinek” és „rendszerellenzékinek” bélyegzett eszközök között:

Elég csak visszagondolni a Fidesz 2006–2010 közötti politikájára: nehéz megmondani, hogy a kordonbontás, az utcai demonstrációk, a Gyurcsány Ferenc beszéde alatti kivonulás; a komolyan vehető, kormányképességet sugárzó, választási győzelemre készülő imidzs; majd a győzelem utáni fülkeforradalom meghirdetése alapján kormány- vagy rendszerellenzékként tekintett-e magára a mai kormánypárt. A válasz egyszerű: nem ebben a koordináta-rendszerben gondolkodtak a saját szerepükről.

A kormány- vagy rendszer-ellenzékiség dilemmája azután lett téma az ellenzéki térben, hogy G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az Indexnek adott <a href="//index.hu/belfold/2022/05/13/orban-eretnek-gyurcsany-gonosz-marki-zay-egy-zombi/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/18/ellenzek-demokratikus-koalicio-momentum-jobbik-mszp-parbeszed-lmp/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Hétfőn sokfelé indul párás, ködös idővel a nap, és napközben is többfelé maradhat szürke az …