2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A DK meglelte, vagy a versenytársak veszítették el a sikerreceptet?

Hirdetés

A DK meglelte, vagy a versenytársak veszítették el a sikerreceptet?

A 2018-as országgyűlési választások előtt még Jobbik-elnökként Vona Gábor beszélt arról, hogy a „20. századi pártok” ideje lejárt (idesorolta az MSZP-t, a DK-t és a kormánypártokat is), és elképzelhetőnek tart egy együttműködést a „21. századi pártok” között (Jobbik, LMP, Momentum). Az együttműködés a 2018-as választáson nem valósult meg, 2022-ben pedig a hatpárti ellenzéki összefogás sem volt elég a sikerhez, súlyos vereséget szenvedtek a Fidesz–KDNP-vel szemben.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a biztos pártválasztók körében a megtépázott Jobbik (szakadások, kiválások, sokadik újradefiniálás után) 4-5 százalékon, az LMP 1-3 százalékon, a Momentum 6-8 százalékon áll, miközben a Demokratikus Koalíció toronymagasan (a Závecz 19 százalékot mért a pártnak) a legerősebb ellenzéki párt.

A többiek még a sebeiket nyalogatták, és a belső konfliktusaikkal voltak elfoglalva a 2022-es választások után, amikor a DK már nekilátott az építkezésnek: felrázták saját tagságukat, Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítottak, más ellenzéki pártokból igazoltak politikusokat, szakpolitikai javaslatokat dolgoztak ki (és dolgoznak ki folyamatosan), szakmai konferenciasorozatot szerveznek, továbbá országjárásba kezdtek. Gyurcsány Ferenc korábban elmondta: újrarendeznék az ellenzéki térfelet, és a DK arra tör, hogy gravitációs pontként maga rendezze össze valamilyen módon a hat ellenzéki pártot.

Az online térben is zajlik a párt megerősítése: online tv-t indítottak, legutóbb pedig a közösségteremtés és a szimpatizánsokkal való kapcsolattartás, illetve a mozgósítás érdekében DK Plusz néven egy online applikációt hoztak létre.

Hirdetés

Recept és jól látható csapásirány

A Demokratikus Koalíció tehát az innováció terén is 21. századibb azoknál a versenytársainál, amelyeket évekkel ezelőtt ebbe a kategóriába sorolt Vona Gábor (aki egyébként a „21. századiságot” már egy új párttal képviseli).

A politikai sikerreceptnek fontos része az innováció, ugyanakkor a választók hosszabb távon a következetességet, állhatatosságot jutalmazzák, ami feltételez valamiféle tartalmi esszenciát, egyfajta »változatlan változót« a politikai kínálatban. A DK sikeresen ötvözte a formai innovációt a tartalmilag jól körülhatárolható kínálattal, amelynek középpontjában – a rendszerellenességen túl – ideológiai üzenetek éppúgy megtalálhatók, mint a vezérszerepekre épülő karakterjegyek

– nyilatkozta Kovács János, a PegaPoll vezető elemzője az Indexnek.

Míg a legtöbb ellenzéki párt számára szerinte az is komoly kihívást okoz, hogy „becsomagolja”, a választó számára könnyen értelmezhető keretbe foglalja egyedi mondanivalóját, addig a DK szempontjából a fő nehézséget sosem a narratívaadás jelentette, hanem az „eredeti termék”, a Gyurcsány-brand eladhatósága.

A DK azóta sikeres, mióta a kormányképességének választói érzetét elsősorban nem a 2010 előtti időszak kormányzati teljesítményének átértékelésével igyekszik megerősíteni, sokkal inkább előremutató szervezeti és szakpolitikai építkezéssel

– jelentette ki Kovács János. Ezzel kapcsolatban hozzátette: a „médiapárti” politizálás korában ezt a házi feladatot kevés ellenzéki párt képes és hajlandó elvégezni.

„Talán meglepő, de ebben a felismerésben semmi különleges vagy kifejezetten 21. századi gondolatiság nincsen, egyszerűen arról van szó, hogy az ellenzéki versenytársaival szemben a DK képes a klasszikus pártfunkciók minden területén értékelhető teljesítményt felmutatni. Ami a »21. századiságot« illeti, Gyurcsány Ferenc mindig is igyekezett fiatalosnak, nyugatosnak, agilisnek, újító szelleműnek mutatkozni, és a DK rendelkezik azzal a szürkeállománnyal, ami ezt az üzenetet kampánytechnikai oldalról is képes kidomborítani” – fejtette ki az elemző.

Azt is mondta: a DK tudatos stratégia szerint építkezik, és jól látszik az a politikai csapásirány, ami felé halad. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy a DK meglelte a sikerreceptet, de úgy is, hogy az egykor erős versenytársak időközben elvesztették azt. „Azt persze érdemes figyelembe vennünk, hogy a párt holdudvarában komoly politikai, igazgatási, adott esetben kormányzati tapasztalattal rendelkező személyek is vannak, akik számára a jelenlegi kormány kudarcainak bírálata könnyen szakpolitikai alapokra helyezhető. Mégsem technokrata beütésű alternatívaállítást láthatunk, hanem szinte tisztán politikai természetűt – amit tükröz a kommunikációs stílus is” – magyarázta Kovács János.

Úgy véli, az ellenzéki térfélen belüli üvegplafont akár tartósan át is törheti a DK – ezt a Momentummal folytatott, „egyre aszimmetrikusabb versengés” mellett az újabb pártkezdemények és pólusképzési kísérletek sikere vagy kudarca döntheti el.

Ahogy a Fidesz–KDNP szavazói számára az »orbánizmus« különösebb eszmei iránytű nélkül is kijelöli a politikai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/28/demokratikus-koalicio-gyurcsany-ferenc-momentum-donath-anna-europai-parlament-valasztas-2024/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …