2021. február 25., csütörtökMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Damjanich utcában folytathatja az Ódry Színpad

Hirdetés

A Damjanich utcában folytathatja az Ódry Színpad

Akár még örülhetne is a színházszerető közönség az SZFE megdulpázódásának, ha nem övezte volna ennyi indulat, gáncsoskodás, és kölcsönös bizalmatlanság a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi átalakítását. A szekértábor-logika mentén kettéváló színészképzésben érdekeltek azonban nemhogy nem voltak képesek megőrizni a színjátszás lényegét hordozó emelkedettséget, de konfrontációjuk egyenesen ráerősített arra a szembenállásra, ami a budapesti színházak kettéválasztását eredményezte. (2020 tavaszától a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri működéséről már a kormány gondoskodik, míg a Thália Színház egyenesen állami tulajdonú és fenntartású színház lett.) 

A Vas utca 2/C szám alatt működő Ódry színpadot, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját színházát eddig elkerülték a főváros különböző kulturális színtereit átszövő ideológiai feszültségek. 1958 óta a színész és színházrendező szakos hallgatók művészeti laboratóriumaként működött egészen a 2020 őszén beütött koronavírus járvány okozta lezárásokig.

Maga az ingatlan egyébként 1943-ban épült közadakozásból és a Budapesti Református Egyházmegye számottevő hozzájárulásával a Keresztyén Ifjúsági Egyesület céljait volt hivatott szolgálni. 1950-ben államosították, a Vallás- és Közoktatás Minisztérium pedig az egész épületet a Színművészeti Főiskolának utalta ki.

Hirdetés

A Magyarországi Református Egyház a rendszerváltás után, 1993-ban a kárpótlás keretében tett ugyan egy kísérletet az épület visszaszerzésére, de 1996-ban igényét elutasították mondván, hogy a használati jogát annak idején nem jegyezte be a földhivatal.

Miután kiderült, hogy a SZFE ingatlanait tulajdonló Alapítvány a VIII. kerületi, Vas utcai ingatlant el akarja adni, megindultak a találgatások. Vásárlást firtató konkrét kérdésünk megválaszolása elől azzal tért ki Szűcs Péter, a református egyház kommunikációs vezetője, hogy jelenleg is zajlik a református egyház zsinati választása, melynek keretében elöljáróikat megválasztják, ezért nem került még terítékre az SZFE ingatlanának esetleges megszerzését […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/16/a-damjanich-utcaban-folytatja-az-odry-szinpad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sváby Andrást kínai vakcinával oltották be

Sváby Andrást kínai vakcinával oltották be

Kínai vakcinával oltották be Sváby András műsorvezetőt. A médiaszemélyiség erről a közösségi oldalán számolt be.  …