2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A családi alkotmány a jövő jogi slágerterméke

Hirdetés

A családi alkotmány a jövő jogi slágerterméke

A társadalmi változások miatt a következő évtized jogi trendje lehet a családi alkotmány készítése – hangzott el a minap a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által szervezett háttérbeszélgetésen. Mint a kamara vezetői elmondták, a kilencvenes évek elején alakult családi vállalkozások vezetői, tulajdonosai olyan életkorba értek, hogy 

az utódlás sok vállalkozásnál alapkérdéssé vált.

Hirdetés

Amennyiben ugyanis egy ilyen vállalkozás tulajdonosa vagy egyedüli ügyvezetője úgy távozik az élők sorából, hogy nem gondoskodik, nem rendezi el előre az átmenetet, akkor veszélybe kerülhet a cég működése, de akár a család vagyona is.

Turbulens gazdasági helyzetben

Nemegyszer az okozza a gondot, hogy az utódok egyike sem hajlandó vagy képes továbbvinni a családi céget. Ilyenkor gyakran eladják, illetve bezárják a vállalkozást az örökhagyó halála után.

A PwC nemzetközi tanácsadó idén tavasszal publikált felmérése szerint a családi vállalkozások negyven százaléka nem rendelkezik utódlási tervvel, nincs stratégiájuk, hogyan tud a cég a vezető halála után is működőképes maradni. Bár a koronavírus-járvány hatására az utódokat jobban bevonták a cég működésébe, mint korábban – derült ki a kutatásból –, a jelenlegi vezető generáció kevésbé hajlandó átadni az irányítást a mostani turbulens gazdasági helyzetben.

Márpedig az utódlásról és a tulajdon örökléséről nemcsak a családi viták megelőzése, hanem a vállalkozás jövője miatt is érdemes előre gondoskodniuk a vezető pozícióban lévőknek. 

Az örökhagyó halálával ugyan a vagyona azonnal átszáll az örökösökre, ám a vezetői tisztség nem,

és ráadásul a hagyatéki eljárás miatt hónapok is eltelnek, miközben a számlák, szerződések, a bérek kifizetése vagy a fontosabb döntések meghozatala elmarad.

A Buddenbrook-effektus

A családi céggel, a családi vagyonnal kapcsolatos döntések halogatása azért is veszélyes, mert a tudatos tervezés hiánya a Buddenbrook-effektus bekövetkezéséhez vezethet, vagyis ahhoz, hogy az első generáció által felépített vagyont a következő nemzedék fenntartja, a harmadik generáció pedig feléli.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke úgy véli, hogy megoldásként szóba jöhet a családi alkotmány, amely tulajdonképpen többféle irat összefoglaló elnevezése. Vagyis egy olyan szerződéses mátrix – vagyonjogi, ajándékozási szerződések, végrendeletek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/24/csaladi-alkotmany-vallakozas-jogutodlas-kozjegyzo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hétszáz tanár kezd polgári engedetlenségbe pénteken

Hétszáz tanár kezd polgári engedetlenségbe pénteken

Már 71 oktatási intézmény csatlakozott az országos polgári engedetlenséghez, amelyből húsz vidéki. Ezzel csaknem hétszáz, …