2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A bizonytalanok dönthetik el a 2022-es választást

Hirdetés

A bizonytalanok dönthetik el a 2022-es választást

A Republikon Intézet márciusi anyagában a bizonytalanok közé sorolták a „nem menne el” és a „nem tudja” kategóriák mellett a válaszadást megtagadókat is, ez összesen 29 százalékot jelent.

Jellemzően egyébként 25-35 százalék körül alakul a bizonytalanok aránya a kutatásokban, de Mikecz Dániel, az intézet elemzője arra hívta fel az Index figyelmét, hogy a ciklus időszakától is függ ez a szám, mert a választáshoz közeledve, az erősödő kampányban egyre többen tudnak dönteni.

Lapunk kérdésére Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője is három részre osztotta a bizonytalanokat:

Hirdetés

  • Bizonytalan résztvevők, de biztos pártválasztók, más néven peremszavazók, akik jobb- vagy baloldaliak, de nem érzik feltétlen szükségét a voksolásnak.
  • Bizonytalan pártválasztók, de biztos résztvevők, akik mindenképp elmennek, de még nem tudják, kire szavazzanak, kétpártrendszerben az ő számuk minimális.
  • A kettő keveréke, a teljesen bizonytalan polgár, aki részvételében és pártválasztásában sem határozott még, alapvetően bizalmatlan a politikával szemben, és ha el is megy, nem biztos, hogy a két nagy tábor valamelyike mellé húzza az ikszet.

Mekkora arányban szavaznak?

Ezt nehéz belőni, sőt, még a választás után sem lehet tökéletesen megállapítani, hogy hány százalékuk járult az urnákhoz. A Republikon eredményei szerint a bizonytalanok 21 százaléka biztos, 24 százaléka valószínűleg elmenne.

A választáson a három kategóriából legnagyobb eséllyel azok az aktív bizonytalanok jelennek meg a fülkékben, akik alapvetően úgy gondolják, hogy szavazni fognak, csak még nem tudják, hogy kire, de közülük is lehetnek végül távol maradók

– mondja Mikecz Dániel.

Mráz Ágoston Sámuel és a Nézőpont Intézet magas, 70 százalékos vagy a fölötti részvételre számít, így a bizonytalan résztvevők nagyobb része alighanem leadja szavazatát.

A Fidesznek elsősorban mozgósítási feladata van, el kell érnie, hogy a kormányzás 12. éve után is elmenjenek a szimpatizánsok, és ne tekintsék automatizmusnak a győzelmet. Az ellenzéki oldalon kihívást fog jelenteni a támogatás bővítése és a szavazók aktivizálása is.

Az ellenzéknek nagyobb a tartaléka

Mráz Ágoston Sámuel egyértelműnek nevezi, hogy az ellenzéknek van nagyobb tartaléka a bizonytalan résztvevők között, mert a Fidesz tábora jelenleg aktívabb, mint a hatpárti szövetségé.

A Republikon elemzésében

  • a bizonytalanok 12 százaléka annak örülne, ha a Fidesz–KDNP lenne a befutó,
  • 38 százalékukat a kormányváltás tenné boldoggá,
  • de 50 százalékuk, köztük a bizonytalanok bizonytalanaival, a „nem tudja, nem válaszol” kategóriába került.

Mikecz Dániel szerint az utóbbi réteg az, amelyik napi szinten nem foglalkozik politikával, a véleményalkotók között viszont többségben vannak a kormányváltás támogatói.

Az elemző ezzel együtt is leszögezte, hogy

ez nem az ellenzékhez való pozitív viszonyulást jelenti, hanem negatív viszonyulást a kormányhoz. Erre szoktuk azt mondani, hogy a 2022-es választás egy népszavazás lehet Orbán Viktor személyéről.

A bizonytalanok jellemzői

Mráz Ágoston Sámuel hibának tartaná, ha ezt egy jól behatárolható társadalmi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/16/ok-donthetik-el-a-2022-es-valasztast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harminckilónyi marihuánát foglaltak le a pénzügyőrök Tompán

Több mint harminc kilogramm növényi törmeléket, a gyanú szerint marihuánát találtak egy gépkocsiban a pénzügyőrök …