2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A belpolitikai idény kezdőrúgása ez a választás

Hirdetés

A belpolitikai idény kezdőrúgása ez a választás

Jászberényt két cikluson keresztül, 2010–2019 között a kormánypárti Szabó Tamás irányította. 2019-ben az ellenzéki támogatást élvező jobbikos Budai Lóránt mindössze 14 szavazatkülönbséggel nyerte meg a polgármester-választást.

A kormánypárti fellebbezés után meg kellett ismételni a voksolást, amely Budai Lóránt jóval nagyobb sikerét hozta:

  • Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület): 8327 szavazat (62,9 százalék)
  • Szabó Tamás (Fidesz-KDNP): 4569 szavazat (34,51 százalék)
  • Magyar Levente (független): 257 szavazat (1,94 százalék)
  • Dobrosi Péter (Mi Hazánk): 86 szavazat (0,65 százalék)

A képviselő-testületben patthelyzet alakult ki, a Közösen Jászberényért Egyesületnek és a Fidesz-KDNP-nek is hét-hét képviselője lett, a Mi Hazánknak egy.

Bár a patthelyzet következtében többször is felvetődött, hogy feloszlassa magát a testület, az időközi-választáshoz vezető út technikailag akkor kezdődött, amikor Gedei József DK-s politikus előterjesztést nyújtott be a feloszlásról.

Hirdetés

A képviselő 2022 szeptemberi Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy

indítványom talán nem okoz különösebb meglepetést azoknak, akik ismerik képviselői tevékenységemet. Számos alkalommal elmondtam, hogy a jelenlegi városvezetést nem tartom alkalmasnak arra, hogy a Jászberény előtt álló kihívásokra megfelelő választ adjon. Budai Lóránt polgármesterrel egyetértünk abban, hogy a képviselő-testület feloszlására van szükség. Feltehető, hogy a polgármester úr nem a levegőbe beszélt és szövetséges képviselőtársaival támogatni fogják indítványomat.

A javaslat körül vita alakult ki, először az sem volt biztos, hogy a kormánypárti képviselők támogatják a feloszlatást. A Demokratikus Koalíció október 15-én kiadott elnökségi állásfoglalásában arról írt, hogy „Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Szövetségeseink cserbenhagyása árulás”.

A DK a testület feloszlatásáról akkor leszögezte, hogy

a kezdeményezés sorsáról, támogatásáról vagy elutasításáról a polgármesternek és a mögötte álló képviselőknek, köztük a Demokratikus Koalíció képviselőjének közösen kell dönteni. Ez esetben ezt a döntést a DK országos elnöksége helyi belügynek tekinti. Annak az esetleges lehetőségét, hogy a DK képviselője a Fidesz képviselőivel egyeztetve, közösen alkossanak többséget a polgármester mögött állókkal szemben, és így érjék el az előterjesztés elfogadását, pártunk elveivel, normáival való szakításként értékelnénk. A DK-ban szövetségeseink cserbenhagyása, a Fidesszel való hatalmi kiegyezés politikánk elárulását jelenti. Következményei ehhez igazodnak.

A párt október 17-i közleményében már azt jelentették be, hogy „a polgármester és a mögötte álló ellenzékiek feloszlatták a jászberényi képviselő-testületet”. A DK arra is emlékeztetett, hogy az előterjesztés körül ellentmondásos helyi és országos vita alakult ki.

A vita alapvető forrásának azt nevezték, hogy „korábban a város polgármestere maga is többször kezdeményezte a testület feloszlatását, mi több, annak megszavazását helyezte kilátásba. A most napirendre került előterjesztést Gedei József, a DK képviselője kezdeményezte. A nyilvánosságra került vádak szerint Gedei az előterjesztést a Fidesz támogatásával kívánta volna elfogadtatni a képviselő-testülettel”.

A párt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/14/jaszbereny-valasztas-onkormanyzat-fidesz-kdnp-ellenzek-idokozi-valasztas-budai-lorant-besenyi-orsolya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy ismert kutatónő a győri lakástűz egyik áldozata

Egy ismert kutatónő a győri lakástűz egyik áldozata

Nagy lángokkal égett egy kétemeletes társasház Győrben hétfőn hajnalban. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több mint …