2020. december 5., szombatMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A bécsi terror miatt csökkent a magyar zsidók biztonságérzete is

Hirdetés

A bécsi terror miatt csökkent a magyar zsidók biztonságérzete is

Az elmúlt évek radikális iszlamista hátterű európai terrorcselekményeinél vagy egyértelmű volt, vagy rendre felmerült a kérdés, hogy van-e antiszemita motivációjuk. Az európai zsidóságot, és egész Európát is megrázta a 2012-es Toulouse-i merénylet: egy szélsőséges szalafista terrorista motorról rálőtt egy zsidó iskola előtt várakozó csoportra. Három gyermek és egy tanár meghalt. Ez a véres esemény is hozzájárult ahhoz, hogy az európai zsidóság most minden eddiginél körültekintőbben figyeljen oda közösségei védelmére.

Az antiszemita indíték sem zárható ki

A zsidók félnek, különösen, ha iszlamista terrorcselekményről van szó

– nyilatkozta Yaakov Frenkelt, a bécsi zsidó közösség elöljárója az Arutz Sheva című izraeli lapnak a bécsi terrortámadás után.

Frenkel elmondta, hogy Bécs hosszú éveken keresztül a világ egyik legbiztonságosabb városának számított, de a mostani eset meglepetésként érte a zsidó közösséget és a rendfenntartó erőket is. Az elöljáró hozzátette:

Hirdetés

nem a zsidó közösség volt az elsődleges célpont, de a zsidók között nyugtalanság lett úrrá,

jelenleg pedig a legnagyobb készültségi fokon áll mind a város, mind a zsidó intézmények védelme.

A bécsi Zsidó Hitközség elnöke szerint viszont az sem zárható ki, hogy az iszlamista támadónak antiszemita indítéka is volt, mivel a merénylet a központi zsinagóga közelében kezdődött. Azt is kiemelte azonban, hogy

a radikális iszlám nemcsak a zsidókra veszélyes, hanem mindenkire, akinek fontos a szabadság, a demokrácia és a humanista értékrend.

Az Index megkereste a magyarországi zsidó közösségeket, kulturális és oktatási intézményeket is, hogy arról érdeklődjön, milyen lépéseket tartanak szükségesnek, illetve miként értékelik saját biztonságuk szempontjából a bécsi terrortámadást.

Fokozott védelem Magyarországon is

Zsinagógáink, oktatási és kulturális intézményeink védelmét közel tíz éve saját fegyveres biztonsági szolgálatunkkal biztosítjuk

– nyilatkozta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Indexnek. Azt is hozzátette, hogy mindemellett kiváló a szakmai együttműködés az országos és a budapesti rendőr főkapitánysággal, valamint a belügyminisztérium illetékes szerveivel.

Antiszemita indíttatású fizikai támadásra hála Istennek nem volt példa az elmúlt években

– fogalmazott.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára is arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években a közbiztonság javulását tapasztalták a verbális, illetve fizikai gyűlöletcselekmények tekintetében, de ettől függetlenül a bécsi eset is azt mutatja, hogy a támadó külföldről is érkezhet,

így a határok átjárhatósága indokolja, hogy az általános biztonságérzet mellett a védelemre is nagyobb figyelmet fordítsunk.

Köves Slomó

Köves Slomó

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Romlott a helyzet Európában

A TEV által életre hívott Brüsszel Intézet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által kidolgozott, illetve javasolt módszerek alapján végzi rendszeresen monitorozza az antiszemita gyűlöletcselekményeket. A Tett és Védelem Liga havi és éves jelentéseket is készít.

A szeptemberi értékelés azzal kezdődik, hogy az elmúlt évtizedben erősödött az antiszemitizmus Európában. A modern antiszemitizmus leginkább az iszlamizmushoz és a szélsőséges jobb-, illetve baloldali csoportokhoz köthető. Azt is hozzáteszik, hogy

iszlamista megnyilvánulások leggyakrabban Nyugat-Európa azon országaiban fordulnak elő, ahol nagyobb számú muszlim […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/06/az_europai_terrortamadasok_csokkentik_a_magyar_zsidosag_biztonsagerzetet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Frontális ütközés a ferihegyi gyorsforgalmi úton, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták

Frontális ütközés a ferihegyi gyorsforgalmi úton, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták

A karambol a repülőtérre vezető úton, a KÖKI Terminálnál történt, ahol a kihajtók miatt sebességkorlátozás …