2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A baloldalnak is bejön az egyoldalú helyi újságkészítés receptje

Hirdetés

A baloldalnak is bejön az egyoldalú helyi újságkészítés receptje

200 millióba kerül a kerületi adófizetőknek Zugló önkormányzatának lapja, mégsem képes pártfüggetlenül, elfogulatlanul tájékoztatni. Az ilyen a Fideszre jellemző hiba, amit kár lenne elkövetni – erről írt bejegyzést Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint teljesen új médiatörvényre van szükség, amely biztosítja azt, hogy az önkormányzati lapok is el tudják látni feladatukat, amiben mindenki szerepelhet, és kiegyensúlyozott vagy pártsemleges valódi híreket közölnek majd. 

Hadházy Ákos mindezt azért fogalmazta meg, mert a XIV. kerületi Momentum vizsgálatából az derült ki számára, hogy bizony a zuglói önkormányzat lapjában 2019 után éppúgy kialakult az a politikailag motivált propagandisztikus hír megközelítés, amelyet korábban (például a IX. kerületben) oly nagy erőkkel ostorozott az akkori ellenzék.

Felvetése nyomán mi is megnéztük, hogy a minőségi változást ígérő néhány baloldali kerületben mennyire teljesült a Hadházy által is fontosnak tartott pártatlan, sokoldalú, kiegyensúlyozott és objektív tájékoztatás közszolgálati követelménye.

Hirdetés

Az Óbuda újság legbiztosabb sarokpontja a polgármesteri eligazító interjú,

mellette pedig a kerület két parlamenti képviselője által vitt témák felkarolása. A legfrissebb számban Kiss László például félretájékoztatással és “hajmeresztő állítások” megfogalmazásával vádolja a III. kerület előző vezetését, miközben a mindössze hat főből álló jobbközép ellenzék nem szólal meg az újjászervezett újságban. Mellette Békásmegyer párbeszédes parlamenti képviselője, a párt társelnöke, Szabó Tímea ugyancsak az előző vezetést kárhoztatja a Margit Kórház vezetőváltásával kapcsolatban. A nagypolitika kulcsfigurái talán ennél a lapnál jutnak leginkább szóhoz, hisz a belső óbudai körzet képviselője, Varga Mihály pénzügyminiszter gazdaságot újraindító rádió nyilatkozatának is szentelnek egy harmad oldalt.

Terézváros lapja abból a szempontból jó példa, hogy a napi pártpolitika előtt nem nagyon nyit teret.

Jellemzően a “tiszta udvar, rendes ház” tematika mentén halad, szépül a VI. kerület. A júniusi számban a kötelező képviselő-testületi ülésről szóló tudósítás illusztrálása mellett azonban becsúszik egy második, marketing ízű fotó is a polgármesterről. Ez utóbbin Soproni Tamás épp muskátli osztáson önkénteskedik, és az utca embereként nyilatkozik saját újságjának. Egy másik júniusi lapszámban környezetbarát tisztítószer tesztelésén látható, illetve a Fókusz rovatban nyílászárók szemrevételezőjeként. A városrész vezetőjéről nagyjából ennyi képes szereplés még éppen belefér.

A józsefvárosi kerületi lap

A józsefvárosi kerületi lap

Fotó: Szováthy Kinga / Index

A VIII. kerület egykori rádiós-újságíró vezetője választási győzelme után viszont hamar rákapott a saját politikai céljait […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/14/a-baloldalnak-is-bejon-az-egyoldalu-helyi-ujsagkeszites-receptje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tihany felett felrobbant légkör, egy francia véletlenül a mennybe ment

Tihany felett felrobbant légkör, egy francia véletlenül a mennybe ment

Ez a vasárnap viharral kezdődött, és úgy tűnik, viharral is ér véget, a szombat éjjeli …