2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / 6,7 milliárd forintos támogatást kap a Közlekedési Múzeum

Hirdetés

6,7 milliárd forintos támogatást kap a Közlekedési Múzeum

Európa egyik legrégebbi alapítású közlekedési múzeuma a budapesti, több mint 120 éve gyarapodó gyűjteményének jelentős részét azonban korábbi, városligeti kiállítóhelyén helyhiány miatt nem tudta bemutatni a látogatóknak, az utóbbi évtizedek meghatározó járművei közül pedig több is hiányzott a gyűjteményből.

A múzeum küldetésének tartja a hazai autóbusz- és vasúti járműgyártás nemzetközileg is jól ismert produktumainak, például az Ikarus- vagy a Ganz-gyárak örökségének megmentését. 2016-ig azonban egyetlen Ikarus 556-ost leszámítva nyoma sem volt ezeknek a legendás járműveknek a kollekcióban. Az intézmény az elmúlt öt évben önerőből, magánszemélyekkel és a közlekedési társaságokkal összefogva gyűjtött be több magyar gyártású autóbuszt és trolibuszt, egyebek között egy Ikarus 260-ast, egy 415-öst, egy E94G-t, valamint egy farmotoros Ikarus 66-ost. Mivel számos hazai jármű selejtezése éppen napjainkban zajlik, a további példányok megmentése is sürgőssé vált.

A múzeum villamosgyűjteményébe 2018-ban több mint 30 év után először sikerült újabb járművet beszerezni, a vidéki villamosközlekedés elmúlt évtizedeit jelképező Bengáli becenevű házi csuklóst, amely attól házi, hogy a BKV elődjénél, a Fővárosi Villamos Vasútnál építették össze. Ennek restaurálása azonban eddig forrás hiányában nem kezdődhetett meg.

Hirdetés

Közben a múzeum az új állandó kiállítására készülve nemrég restaurálta a híres Nesselsdorfer autót, amely nemzetközi szinten is kivételes ritkaságnak számít, ugyanakkor a személygépjárművek közül így is sok olyan típus hiányzik, amely egykor meghatározta az utcaképet.

Vitézy Dávid, az MMKM főigazgatója és Dr. Török Róbert, az MKVM igazgatója

Vitézy Dávid, az MMKM főigazgatója és Dr. Török Róbert, az MKVM igazgatója

Fotó: Közlekedési Múzeum

A vasúti gyűjtemény olyan értékes elemeket tartalmaz, mint a sebességrekorder 242-es és a legendás 424-es gőzmozdonyok, amelyeket a nagyközönség is megtekinthet a múzeum nyáron megnyíló időszaki kiállításában, a leendő új Közlekedési Múzeum helyszínén, az egykori Északi Járműjavítóban. Ugyanakkor egy sor értékes vasúti jármű pusztul méltatlan állapotban különböző helyeken, a többi között a közvélemény előtt is ismert, beomlott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/01/kozlekedesi-muzeum-kormany-tamogatas-jarmuvek-beszerzese-restauralasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Internetes konzultáció indul az ősztől közlekedő Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút) üzemeltetéséről – tájékoztatta Lázár János, a beruházásért …