2021. május 16., vasárnapMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / 3500 forinton indul az eperszezon, kétezer alá is mehet

Hirdetés

3500 forinton indul az eperszezon, kétezer alá is mehet

Mint mondja, ha egy kis népfőiskolai képzést csempészhetünk ebbe az írásba, rögtön az elején ki kell jelenteni, hogy botanikai értelemben az eper és a szamóca között jelentős a különbség, hiszen amit földi eper néven ismerünk és fogyasztunk, az valójában szamóca, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Fragaria nemzetség tagja, míg az eper botanikai értelemben az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozik, és mint ilyen, fán terem.

Ennek ellenére a szamócatermesztők a standjaikon öles betűkkel hirdetik, hogy „eper kapható”, ami Hunyadi István szerint azért van így, mert nem akarnak kötözködni, szembemenni a berögződésekkel, hiszen mindenki így szokta meg, tehát valószínűleg így is marad, a köznyelvben továbbra is eper lesz a szamóca.

Hirdetés

Lajosmizse – a hívószó

Az árusítóhelyek gyakran azzal csalogatják a vásárlókat, hogy öles betűkkel kiírják, náluk hazai, mégpedig lajosmizsei eper kapható. Két kérdés is adódik rögtön: lehetséges-e, hogy csakugyan hazai gyümölcs terem a hűvös áprilisi időjárásban, illetve hogy Lajosmizse szamócatermesztésről híres környéke el tudja-e látni a fél országot hazai eperrel – bocsánat, szamócával. A szakértő szerint a válasz: igen, illetve nem. Ugyanis a fűtött, fedett termőhelyeken csakugyan érik már a szamóca, vagyis ha kiírják, hogy lajosmizsei eper, akkor „megvan rá az esély”, hogy az csakugyan lajosmizsei, ami voltaképpen a minőség záloga, de megvan annak is az esélye, hogy ezzel csak ügyeskedni próbálnak, és jellemzően görög, spanyol vagy albán származású importárut próbálnak magyar színekben feltüntetni, aminek sajnos megvan a bevett gyakorlata a magyarországi kereskedelemben.

Se íze, se bűze az importnak

Persze íz tekintetében van különbség a fóliás és a szabadföldi szamóca között, nem is beszélve az importgyümölcsről. Egy laikus azonban a melegházi gyümölcs ízét valószínűleg nem tudja megkülönböztetni a később érő szabadföldiétől, hiszen nincs összehasonlítási alapja, és mindkettő finom. De az importszamóca íze messze elmarad a magyarétól, a világos és kemény húsú importárunak gyakran „se íze, se bűze” – mondja Hunyadi István. Mindez pedig azért van, mert az importgyümölcsöt nem „szájérett”, vagyis fogyasztásra alkalmas állapotban szedik le, hanem idő előtt, mert hosszú, több ezer kilométeres zötykölődős kamionos utazás vár még rá, amit épségben ki kell bírnia a raktérben. Emiatt az íze sem lehet finom, hiszen a szamócának néhány más gyümölccsel – ilyen például az alma vagy a körte – ellentétben nincs jó utánérő (postharvest) képessége.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/22/szamoca-eper-fruitveb-kereskedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szlovák férfitól szerezte be a drogot a magyar díler

Két férfira figyeltek fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának (KR NNI) nyomozói pár hónappal ezelőtt. Egyikük …