2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / 125 éve fogtak össze először a magyar újságírók

Hirdetés

125 éve fogtak össze először a magyar újságírók

Egységben az erő

A magyar újságírók megosztottsága nem új keletű, mégis, amikor a szükség úgy hozta a folyamatosan fejlődő nyomtatott sajtó képviselői, 125 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy legyenek bár pesti zsurnaliszta társaság vagy vidéki “lenézett” újságírók, összefognak egy közös cél érdekében. A szervezet működése nem sokkal létrejötte után kibővült egy nyugdíjintézettel, segítőalappal és más egyéb olyan intézménnyel is, aminek a célja a biztonság megteremtése volt.

A millennium évében, 1896-ban, Mikszáth Kálmán elnökletével megalapították a Budapesti Újságírók Egyesületét azzal a céllal, hogy kiálljon és védje a sajtószabadságot, illetve, hogy 

támogassa az újságírói tevékenységet segítő jogszabályi környezetet és a munkáltatói kultúrát.

Hirdetés

A szervezet megalakulásakor a hírlapírók kitaláltak egy szlogent, amit gyakran emlegettek: „Az újságírás a legbiztosabb pálya, ha időben abbahagyják.”

A Vasárnapi Újság hasábjain a következőképpen számoltak be az eseményről:

E hó 12-ikén a hírlapírók ily czim alatt új egyesületet alakítottak a fővárosban, melynek már is 164 tagja van. Az új egyesület tagjai csakis budapesti hivatásos újságírók lehetnek abból a czélból, hogy egymásnak anyagi és erkölcsi érdekeit egyesületi szervezettel szolgálják és támogassák. Az alakuló közgyűlést a hírlapírók nyugdíjintézetének helyiségeiben e hó 12-ikén tartották meg Heltai Ferencz vezetése mellett. Az alapszabályok letárgyalása után a tisztikart és a választmányt választották meg a következő eredménynyel: Szavazott 80 tag. Elnök lett Mikszáth Kálmán […]. 

A választmány tagjai között helyet kapott például Bajza József, Cziklai Lajos, Gerő Ödön, Halász Imre,  dr. Heltay Ferencz, Jancsó Dezső, Kiss József, Sturm Albert, dr. Székely Béla és Vészi József – a későbbi elnök – is.

Mikszáth Kálmán a szervezet létrejöttekor, székfoglalójában elmondta

„…mint állandó mesterség vétessék a hírlapírás és nem kétes exisztenciák alázkodásának, vagy stréberek zajosan csörtető átvonulásának a betűkkel barázdált fehér mezőn. Ez okból érzem magamat jogosítva a választás elfogadására.”

<img id="kep_szerkfoto_image_38931561" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/20/muosz-elodje-125-eve-jott-letre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Az építkezés hétfőn kezdődött, és azóta a közelben lévő társasháznál, étteremnél, valamint üzletnél sem tudnak …