2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Hirdetés

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Találkozott például a szír Bahan al-Masrival, aki süteményeket árul a Jordániából érkező bevásárlóturistáknak. Naponta kb. harminc dobozt ad el, csomagonként négy dollárért. A beszerzési ár lényegesen alacsonyabb, tehát jócskán van haszon. Masri korábban az egyik kormányellenes lázadó csoport hadseregében szolgált. Nem jószántából. Amikor az Aszad-ellenes felkelők átvették Deraa tartomány irányítását 2011-ben, nem volt más választása, mint beállni a hadseregükbe. Ezért tisztes fizetést kapott, el tudta tartani a családját, már ha életben marad. Neki ez sikerült, és a konfliktust helyi szinten lezáró egyezményből is jól jött ki. Nem akarta, hogy sok zsoldos társához hasonlóan, áttelepítsék egy másik, még a lázadók által irányított szíriai országrészbe. Inkább maradt, és katonából, kereskedő lett. Igaz még fenyegeti az a veszély, hogy a szíriai állam rajta is érvényesíti a hadkötelezettséget, tehát behívhatják katonai szolgálatra.

 Az AFP tudósítója beszélgetett egy taxisofőrrel is, aki naponta tehetős jordániaiakat visz Damaszkuszba. Részben turisztikai, részben bevásárlási célból rohanják meg mostanában Szíriát a szomszédos ország polgárai. A szíriai élelmiszer árak ötven százalékkal alacsonyabbak, mint a jordániaiak és ugyanez érvényes az üzemanyagra is. Tehát a szír sofőr jordániai turistákat visz Damaszkuszba, ott teletankolja az autóját, majd telerakja friss zöldségekkel, süteményekkel és ruhaneművel a csomagtartót. Az árucikkeket a kishatárforgalom áldásait élvező jordániaiaknak adja el.

Egy, a határátlépésre türelmesen váró jordániai elmondta az AFP-nek, hogy a háború előtt naponta jártak át Szíriába, főleg Damaszkuszba, ahol a vendéglők fantasztikusak és jóval olcsóbbak, mint Jordániában. Hat év szünet után, legalábbis ezen a szakaszon, újra megnyílt a határátkelő és be is indult újra a jordániai bevásárlóturizmus. Ez persze bevételeket hoz a szír gazdaságnak is. Mindebben az a fura, hogy a külvilág Szíriát jelenleg a világ egyik legszörnyűbb országának tartja, nem alaptalanul. De vannak olyan mikrorégiók, ahol a hirtelen teremtett és persze törékeny béke nagyon gyors gazdasági fellendülést hoz. És még egy, némi optimizmusra okot adó fejlemény: a tudósító több olyan járművet is látott, amelyekben szír menekültek tértek haza Jordániából. (via AFP)

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181114_Zsoldosbol_sutemenyarus_nehol_mar_viragzik_az_uzlet_a_sziriai_romokon#rss

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Újabb lehetőség a magyar startupknak – nagy pénzeső hullhat

Újabb lehetőség a magyar startupknak – nagy pénzeső hullhat

A pénz azon cégek számára lesz elérhető, amelyek üzleti alapú felhőszolgáltatásokat készítenek. Az alap kiírója, …