2019. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Varázsgomba-monopóliumra tör egy furcsa pár Amerikában

Hirdetés

Varázsgomba-monopóliumra tör egy furcsa pár Amerikában

A hospice-ben is bevethető, antidepresszánsként működő varázsgombát igyekszik monopolzálni egy házaspár Amerikában. A varázsgombát ötven éve, még Richard Nixon elnöksége alatt minősítették illeáglisnak, akkor azt állították, a hatóanyagának, azaz a pszilocibinnek nincs gyógyászati haszna.

Az utóbbi évek kutatásai szerint viszont van, és a depresszció kezelésében, illetve  abospice házakba is használható lenne, emiatt Kaliforniában az is felmerült, hogy legalizálnák. A 444 szúrta ki a Quartz cikkét, mely szerint egy elég különös cég lett a legalizálás élharcosa.

A hallucinogénszakértők szerint vélhetően monolóliumra törő, 2016-ban alapított Compass Pathways kiterjedt klinikai kutatást indított Európában és Észak-Amerikában, és októberben úttörő terápiás besorolást kaptak az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivataltól (FDA) – azaz könnyen beelőzhetik a többi ezzel foglalkozó intézményt.

Mivel mások is kutatták a témát, az összetevőket nem szabadalmaztatják, de a termelési eljását már igen. A Compass kutatásaival kapcsolatban azonban több szakember is aggályokat fogalmazott meg; szerintük a gyógyszeres kezelés mellé nem társul elég hangsúlyos terápiás tréning, így az nem biztonságos.  9 pszilocibin-szakértő azt nyilatkozta a lapnak: megbánták, hogy segítettek a párnak.

Hirdetés

Véleményük szerint a cég olyan gyorsan fejlődik, hogy vélhetően megfelelő óvintézkedések nélkül dobják majd piacra a pszilocibintartalmú gyógyszereket, így árthatnak is a fogyasztóknak. A pár azzal sem nyerte el a szakértők szimpátiáját, hogy a Compass jótékonysági, nonprofit szervezetből változott át egy erősen profitorientált bulldogcéggé, akik csak addig kedvesek a partnereikkel, míg megkapják, amit akarnak, utána pedig megszakítanak minden kapcsolatot.

Emellett konkrét vádakat is megfogalmaztak, például azt, hogy akadályozzák a potenciális riválisokat és olyan szerződéseket kötnek, amikkel megakadályozhatják az akadémiai kutatások eredményeinek publikálását. A cég közleményben tagadta a vádakat, és azzal indokolták a nonprofit modell átalakítását, hogy úgy nem tudták volna „fenntartható módon” fejleszteni a pszilocibinterápiát.

A tulajdonos házaspár férfi tagja, George Goldsmith ezelőtt addig illegális gyógyszerek engedélyeztetésén dolgozott, Jekatyerina Malievskaia pedig orvostudományt tanult. A cégükbe 38 millió dollárt fektettek olyan Szílicium-völgyi titánok, mint Peter Thiel vagy Mike Novogratz.

Az antidepresszánsok piacát 2014-ben 14,51 milliárd dollárra becsülték, és az előrejelzések szerint 2020-ra 16,8 milliárdosra nőhet.

 

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181110_Varazsgombamonopoliumra_tor_egy_furcsa_par_Amerikaban#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Kiderült, miért dőlt be az egyik legnagyobb magyar őssejtbank

Kiderült, miért dőlt be az egyik legnagyobb magyar őssejtbank

Csak ugródeszkának kellett a Cryo-Save őssejtbank magyar leánycége ahhoz, hogy a külföldi tulajdonos megvalósítsa egy …