2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Újabb veszélyes potencianövelőt hívott vissza a Nébih

Hirdetés

Újabb veszélyes potencianövelőt hívott vissza a Nébih

Kockázatos beszedni a szegedi OutletClub.hu Kft. által forgalmazott, Bulgáriából származó Makagra nevű étrend-kiegészítőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint, amelynek laboratóriumi vizsgálata azt mutatta, hogy gyógyszerhatóanyagot, valamint a jelölés szerint tiltott növényi kivonatokat is tartalmaz.

A veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, elrendelte a jelenleg forgalomban lévő összes terméktétel forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A vizsgálat a tadalafil nevű gyógyszerhatóanyagot mutatta ki, amely a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Az étrend-kiegészítők azonban az Európai Unióban érvényes és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek, gyógyszer-hatóanyagot pedig nem tartalmazhatnak. Tadalafil hatóanyagú készítmények kiadása Magyarországon egyébként orvosi rendelvényhez is kötött.

Végleg megtiltotta a Nébih egy potencianövelő forgalmazását

Határérték feletti melaminkioldódást mért egy kisgyermekeknek szánt bambusz étkészletből a francia hatóság. A kínai eredetű termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akiknek a háztartásában van az ismertetett azonosítójú étkészletből, ne használják.

Hirdetés

Tekintettel arra, hogy a vizsgált termék a csomagoláson található összetételre vonatkozó információknak nem felel meg – eszerint ugyanis kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz –, hamisítványnak minősül, amelynek elfogyasztása esetén a vásárlók komoly egészségkárosodási kockázattal számolhatnak.

További probléma, hogy a termék dobozán, valamint a termékben elhelyezett egyes adagok kiszerelésének jelölésén az összetevők, valamint azok mennyisége nem azonos, sőt a laboratóriumi vizsgálat alapján az összetevők között feltüntetett három legnagyobb mennyiségű komponens, azaz az L-Arginin, az L- karnitin, valamint az L-citrullin nem is azonosítható a termékben.

A termék dobozán feltüntetett összetevők között megtalálható a üspökvirág-kivonat (Epimedium extract), valamint a királydinnye-kivonat (Tribulus terrestris extract), a termékben elhelyezett egyes adagok kiszerelésének jelölésén az összetevők között pedig szerepel a Hypericum perforatum extract (azaz a közönséges orbáncfű kivonat), amelyek szerepelnek a Tudományos Tanácsadó Testület élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeit tartalmazó jegyzékében. Ez azt jelenti, hogy élelmiszerekben, köztük étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásuk veszélyes lehet, ezért nem tekinthetők biztonságosnak.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá törvényi kötelezettségéből fakadóan, a hamisítás miatt büntetőfeljelentést is tesz.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190719_ujabb_veszelyes_etrend_kiegeszitot_hivott_vissza_a_nebih#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Bár az utóbbi időben többször is olvasni lehetett arról, hogy a Tesco feladná magyarországi érdekeltségeit, …