2019. június 17., hétfőMa Laura napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Laura Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Többet dolgozik ma az átlagos magyar, mint egy jobbágy a középkorban

Hirdetés

Többet dolgozik ma az átlagos magyar, mint egy jobbágy a középkorban

Tévhit, hogy most lenne rövidebb munkaidejük az embereknek, mint a középkorban – írta a Mult-kor.hu. Egymás mellé tették ugyanis az OECD statisztikáit és Juliet Schor A túldolgoztatott amerikai: a szabadidő váratlan hanyatlása című könyvének adatait. A könyv még 1993-as, a megállapítása viszont a frissített adatokkal együtt is érvényes: most több a munkaidő, mint több száz évvel ezelőtt.

Egy angol paraszt a középkorban nagyjából 1620 órát töltött évente munkával a könyv számításai szerint. 2017-ben egy átlagos magyar munkavállaló évente 1740 órát töltött munkával, míg az Egyesült Államokban ugyanez a szám 1780 óra.

A magyarázat egyszerű: a földeken dolgozó emberek több száz évvel ezelőtt nagyon sok szabadidőhöz jutottak akkor, amikor az időjárás miatt nem lehetett mit csinálni, ráadásul az egyház is rengeteg kötelező munkaszüneti napot iktatott be. A XIII. században például akár 25 hét szabadidő jutott egy évben. A XIX. században aztán az iparosítás 70-80 órás munkaheteket hozott, ami valóban gyakorlatilag pihenő nélküli rabszolgamunkát jelentett – a munkásmozgalom küzdelme a nyolcórás munkanapért a régi életformához való visszatérést célozta meg.

Forrás:
http://hvg.hu/enesacegem/20190521_Tobbet_dolgozik_ma_az_atlagos_magyar_mint_egy_jobbagy_a_kozepkorban#rss

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A szakszervezet szerint szabálytalanul dolgoztattak a hőségriadó alatt a Suzuki-gyárban

A szakszervezet szerint szabálytalanul dolgoztattak a hőségriadó alatt a Suzuki-gyárban

Az E.S. Autóipari Szakszervezet azt állítja: több dolgozó is arra panaszkodott, hogy a hőségriadót figyelmen …