2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Sosem volt még ilyen hatalmas az árnyékbankrendszer

Hirdetés

Sosem volt még ilyen hatalmas az árnyékbankrendszer

52 000 milliárd dollár a nem banki hitelezők eszközállománya a legfrissebb elérhető, 2017-es adatok szerint – ez 75%-kal nagyobb összeg, mint közvetlenül a válság után- írja a CNBC.


“Az árnyékbankoknak titulált intézmények hozzájárultak a válsághoz azzal, hogy egzotikus befektetéseknek és kockázatos adósoknak hiteleztek, melyek bedőltek, amikor a subprime-jelzáloghitelezés összeomlott” – kezdi drámai beszámolóját a CNBC. Hozzáteszik: ezekre a vállalatokra kevésbé szigorú feltételek vonatkoznak, mint a hagyományos bankokra, így általában kockázatosabbak is.

A DBRS kötvényminősítési cég a Pénzügyi Stabilitási Testület adataira alapozva megállapította, hogy 2017 végéig 75%-kal nőtt az “árnyékbankok” eszközállománya a 2010-es értékről. A legnagyobb részét ennek még mindig az Egyesült Államok adja, 15 000 milliárd dollárral, míg Kínában jelentős növekedés után 8000 milliárd dollárra hízott az egyenleg.

Az “árnyékbankok” szektorán belül a legnagyobb növekedést a hedge fundok és befektetési alapok adták, 130%-ot növekedett az eszközállományuk 2010 óta, 36 700 milliárd dollárra. A nem banki pénzügyi intézmények, mint a biztosítók és nyugdíjalapok is 61%-ot nőttek, 185 ezer milliárd dollárra – az nem derül ki, hogy ennek pontosan mekkora szelete minősül árnyékbanki tevékenységnek. Közben a hagyományos bankok eszközállománya alig 35%-ot növekedett, 148 000 milliárd dollárra.

Hirdetés

Az árnyékbankok terjedésére már a JP Morgan vezére is felhívta a figyelmet, viszont hozzátette: még nem lát rendszerszintű kockázatot. A DBRS is megjegyzi, hogy a kollektív befektetési eszközök (vagyis befektetési alapok és ehhez hasonló eszközök) még segítenek is puffert képezni a piaci kockázatokkal szemben, amíg a kiáramlást kordában tudják tartani.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/befektetes/befektetesi-alapok/sosem-volt-meg-ilyen-hatalmas-az-arnyekbankrendszer.320993.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

A folyószámla hitelkeretet egy évre bocsátják rendelkezésünkre a bankok. Ezen idő alatt szabadon rendelkezünk a …