2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Sok száz férőhelyes konténerváros épül a vendégmunkásoknak Tiszaújvárosban

Hirdetés

Sok száz férőhelyes konténerváros épül a vendégmunkásoknak Tiszaújvárosban

A 24.hu ír arról, hogy már nagyban épül az az ideiglenes lakópark Tiszaújvárosban, ahol rengeteg vendégmunkást szállásolnak majd el. Ők fognak dolgozni ugyanis a Mol Petrolkémia Zrt. 1,2 milliárd eurós (durván 390 milliárd forintos) óriásberuházásán.

A lap azt írja, korábban olyan hírek röppentek fel, hogy a konténervárosban 3000 török vendégmunkást szállásolnának el, de most már sem a szám, sem az nem biztos, hogy törökök laknak majd ott.

A konténerváros felépítéséről egy német cég, egyben a fővállalkozó, a a thyssenkrupp Industrial Solutions AG gondoskodik, amely szerint az ideiglenes lakóparkban egyszerre körülbelül 2000 ember elszállásolására lesz lehetőség, és a lapnak küldött tájékoztatása szerint minden, a napi életvitelhez szükséges szolgáltatást biztosítanak és az elvárásoknak megfelelő kényelmet kínálnak majd a dolgozóknak. A helyszínen orvosi szoba is lesz, a munkások közlekedését pedig külön buszjáratokkal oldják meg.

Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy érkeznek-e törökök, ukránok a városba, csak annyit közöltek: a munkások többsége uniós országból érkezik. Így nem derült ki az sem, honnan, hányan jönnek, hogy Tiszaújvárosban dolgozzanak, de azt sem osztották meg, mennyit kereshetnek majd a beruházáson dolgozók.

Hirdetés

A Mol a 24.hu-nak adott válaszából azonban kiderült, hogy nemcsak dolgozók, hanem alvállalkozók is érkeznek külföldről, “mert a fővállalkozó a szükséges kivitelezési kapacitásokat nem fogja tudni a hazai piacról biztosítani, ezért a magyarokon kívül EU-n belüli alvállalkozókat is igénybe kíván venni.”

Az építkezés, illetve a vendégmunkások híre a Parlamentben is téma volt, a jobbikos Jakab Péter azt firtatta, hogyan fér össze a kormány antimigrációs retorikájával, hogy a helyi hírek szerint 3000 török vendégmunkás zúdul egy 15 ezer fős kisvárosra. A képviselőnek Bodó Sándor államtitkár válaszolt, ő úgy fogalmazott: csak akkor jöhetnek munkavállalók az Európai Unión kívüli országból, ha nincs a hazai munkaerőpiacról, illetve az EU-ból jelentkező.

A tiszaújvárosi komplexum építése 2021-ben fejeződik be, és a tervek szerint 2021 második felében már működhet.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190611_Sok_szaz_ferohelyes_kontenervaros_epul_a_vendegmunkasoknak_Tiszaujvarosban#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál

A sztrájktól sem riadnának vissza a tiszavasvári Alkaloidánál

A VDSZ Alkaloida Szakszervezete már az év elején kezdeményezte a bértárgyalásokat annak érdekében, hogy munkabéke …