2020. január 29., szerdaMa Adél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 314,00 Ft
2020.01.29. Adél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 314,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Részletezte a KSH, miért jönnek rosszabb számok a magyar iparról

Hirdetés

Részletezte a KSH, miért jönnek rosszabb számok a magyar iparról

Meglepően rossz adatot közölt nemrég a Központi Statisztikai Hivatal a magyar iparról: 2017 nyara óta most először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is csökkenjen a termelés. Most azt is részletezték a statisztikusok, hogy hogyan jött ki ez az adat. Igaz, ez csak az előző hónaphoz képest mért rossz szám, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2019 novemberében még így is 5,7 százalékos növekedést mértek – az éves átlagot ez sem nagyon rontotta, csak 6 százalékosra vitte le.

Nincs nagy meglepetés abban, hogy az autóipar lassulása miatt fékezett be a teljes magyar ipar: a járműgyártásban a kibocsátás novemberben csak 4,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 1,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 5,5 százalékkal emelkedett.

A második legfontosabb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8 százalékkal bővült. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28, a híradástechnikai berendezés gyártása azonban csak 0,7 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,8, míg az italgyártás 3,5 százalékkal emelkedett. Mindössze két alágazatban csökkent a termelés: a növényi, állati olaj gyártásában 9,1, a dohánygyártásban 18,8 százalékkal.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal az átlagba nem túl nagy súllyal beleszámító villamos berendezés gyártása nőtt egy év alatt, a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal pedig a legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csökkent.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200114_Reszletezte_a_KSH_miert_jonnek_rosszabb_szamok_a_magyar_iparrol#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 2000 Starbucks zárt be Kínában és leállt a Toyota a koronavírus miatt

2000 Starbucks zárt be Kínában és leállt a Toyota a koronavírus miatt

Az új koronavírus gyors terjedése, illetve alkalmazottainak védelme érdekében határozatlan ideig zárva marad 2000 Starbucks …