2020. augusztus 15., szombatMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.15. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Részletezte a KSH, miért jönnek rosszabb számok a magyar iparról

Részletezte a KSH, miért jönnek rosszabb számok a magyar iparról

Meglepően rossz adatot közölt nemrég a Központi Statisztikai Hivatal a magyar iparról: 2017 nyara óta most először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is csökkenjen a termelés. Most azt is részletezték a statisztikusok, hogy hogyan jött ki ez az adat. Igaz, ez csak az előző hónaphoz képest mért rossz szám, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2019 novemberében még így is 5,7 százalékos növekedést mértek – az éves átlagot ez sem nagyon rontotta, csak 6 százalékosra vitte le.

Nincs nagy meglepetés abban, hogy az autóipar lassulása miatt fékezett be a teljes magyar ipar: a járműgyártásban a kibocsátás novemberben csak 4,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 1,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 5,5 százalékkal emelkedett.

A második legfontosabb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8 százalékkal bővült. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28, a híradástechnikai berendezés gyártása azonban csak 0,7 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,8, míg az italgyártás 3,5 százalékkal emelkedett. Mindössze két alágazatban csökkent a termelés: a növényi, állati olaj gyártásában 9,1, a dohánygyártásban 18,8 százalékkal.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal az átlagba nem túl nagy súllyal beleszámító villamos berendezés gyártása nőtt egy év alatt, a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal pedig a legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csökkent.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200114_Reszletezte_a_KSH_miert_jonnek_rosszabb_szamok_a_magyar_iparrol#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Korrigálni kellene a kata módosítását budapesti iparkamara szerint

Korrigálni kellene a kata módosítását budapesti iparkamara szerint

Az előnyök mellett komoly veszélyei vannak a kataszigorításnak, nyilatkozta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a …