2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ – mibe fektetnek a profik?

Hirdetés

Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ – mibe fektetnek a profik?

Ralizni kezdtek az amerikai részvénypiacok, miközben a török, argentin és kínai tőzsdék szabályosan összeomlottak nemrégiben. A magyar befektetési alapokat kezelő profik véleménye megoszlik azzal kapcsolatban: hogy kellene letradelni az eseményeket: van, aki szerint Amerika még 1-2 évig stabilan fog teljesíteni, de van olyan is, aki szerint inkább addig kell megszabadulni az amerikai részvényektől, amíg jó áron lehet őket eladni és az alulértékelt feltörekvő papírokat érdemes inkább zsákolni.


A “Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók az augusztusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hat alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Amundi Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Fejlett vagy feltörekvő?

A profi vagyonkezelők többnyire úgy vélik, hogy az Egyesült Államok gazdasága teljesen rendben van és dinamikus (akár 4,6% körüli) GDP-növekedésre is lehet számítani, mivel az adócsökkentések még csak most kezdik kifejteni élénkítő hatásukat, mindez pedig a részvénypiacokra is jótékony hatással lehet.

Hirdetés

Akad viszont olyan befektetési szakember, aki úgy véli, hogy most érdemes kiszállni az amerikai részvényekből, amíg még jó a hangulat a piacokon. Többen is megjegyzik, hogy kérdéses, meddig tart még az amerikai bikapiac, hiszen a három fő amerikai index új csúcsokat döntöget, a részvények túlárazottak, a jó hangulat pedig már túl régóta tart.

Számos portfóliómenedzser szerint a feltörekvő piacokon az USA-val való csörte most jó beszállási pontokat teremtett; hozam / kockázati szempontból vonzóvá váltak a feltörekvő papírok. Bár van olyan szakember is, aki szerint az elhúzódó kereskedelmi háború növelheti ezeknek a piacoknak a kockázatosságát, így inkább érdemes átsúlyozni fejlett piaci eszközökbe.

A feltörekvő piacokon különösen Törökországra, Kínára és Argentinára figyelnek a profi befektetők, sokan úgy vélik, a líraválság közepette a törökök nehezen fogják tudni visszanyerni a befektetők bizalmát, míg Kína az amerikaiakkal való kereskedelmi háború miatt kockázatos, Argentina pedig ismét államcsőd szélén áll. Van olyan szakember, aki megjegyzi, hogy a török piacon hamarosan akár még attraktívabb árazás is kialakulhat, így a beszállással még érdemes várni egy kicsit.

A mintaportfóliók beszélnek

A szakemberek mintaportfólióikban augusztusban igyekeztek megszabadulni a pénzpiaci eszközöktől és a fejlett részvénypiaci eszközöktől és feltörekvő piaci részvényeket “vásároltak.”

A legnépszerűbb eszközkategória persze továbbra is az alternatív eszközök kategóriája, mely a mintaportfóliók 32,7%-át teszi ki, míg az alacsony hozamkörnyezetben unattraktív kötvények képezik a legkisebb szeletet.

Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ - mibe fektetnek a profik?

Részletesebb bontásban már jobban látszik a befektetők óvatossága: a pénzpiaci eszközök adják a mintaportfóliók legnagyobb szeletét, mögötte a rugalmas abszolút hozamú eszközöket és a hazai kötvényeket láthatjuk. Utolsó helyen a magyar részvények szerepelnek.

Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ - mibe fektetnek a profik?

Az alábbi ábrán már jól látszanak a mozgások is: a júliusi állapothoz képest nőtt a feltörekvő piaci részvények és a nyersanyagok népszerűsége a mintaportfóliókban, míg a pénzpiaci eszközöké és a fejlett részvényeké csökkent.

Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ - mibe fektetnek a profik?

A historikus adatok pedig továbbra is az alternatív eszközök népszerűségéről árulkodnak.

Ralizik Amerika, miközben összeomlik körülötte a világ - mibe fektetnek a profik?

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:


A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/befektetesi-alapok/ralizik-amerika-mikozben-osszeomlik-korulotte-a-vilag-mibe-fektetnek-a-profik.296404.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

A folyószámla hitelkeretet egy évre bocsátják rendelkezésünkre a bankok. Ezen idő alatt szabadon rendelkezünk a …