2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Négy szombat lesz még idén munkanap – mutatjuk, mire kell felkészülni

Hirdetés

Négy szombat lesz még idén munkanap – mutatjuk, mire kell felkészülni

Ugyan már csak négy hónap van hátra az évből, négy olyan szombat is lesz, amikor dolgozni kell:

  • október 13. (október 22. helyett)
  • november 10. (november 2. helyett)
  • december 1. (december 24. helyett)
  • december 15. (december 31. helyett)

A szombati munkanapokra az általános munkarendben, vagyis hétfőtől péntekig dolgozóknak kell figyelniük. Ha a munkáltató októberre egyhavi munkaidőkeretet rendel el, megteheti, hogy egy másik szombatot jelöl ki munkanapnak, vagy beosztja a munkavállalót rendes munkaidőben történő munkavégzésre arra a hétköznapra, amikor egyébként nem kellene dolgozni.

Egy általános teljes napi munkaidőben dolgozó munkavállaló esetén a hatnapos munkahéten a teljesítendő munkaidő a beosztás szerint 48 óra, ezért nem lehetne rendkívüli munkaidőt elrendelni. A törvény azonban megengedi, hogy azon a héten, amikor a szombat is munkanap a heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó szabályoktól eltekintsenek. Ezért akár mind a hat munkanapon teljesíthető a napi maximális, 12 órás munkaidő, így szabályosan elrendelhető e hetekre 6×12 óra, azaz 72 óra munkaidő.  

A munkáltató – mivel ő rendelkezik a szabadsággal 7 munkanapot kivéve –, nyugodtan megteheti, hogy szabadságot ad ki az áthelyezett munkanapra az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló részére. Arra kell ügyelnie, hogy a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.

Hirdetés

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Forrás: http://hvg.hu/enesacegem/20180903_Negy_szombat_lesz_meg_iden_munkanap__mutatjuk_mire_kell_felkeszulni#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

30 év alatt csak egyszer volt olyan évük az abszolút hozamú alapoknak, mint a tavalyi

30 év alatt csak egyszer volt olyan évük az abszolút hozamú alapoknak, mint a tavalyi

Kezelt vagyonuk mintegy negyedével csökkent tavaly az európai abszolút hozamú alapoknak a befektetői tőkekivonásokat követően, …