2020. február 20., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
2020.02.20. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Hirdetés

Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál

Alaposan felment a komáromi Duna-híd építésének ára, a számla már 92,5 millió eurónál (31 milliárd forintnál) jár – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az ár azért ment fel, mert a híd 3. pilléréhez műszigetet kell építeni úgynevezett szádfalas technológiával (lényegében acél pallókat vernek le a talajba, jelen esetben a Duna medrébe, így hoznak létre vízmentes területet, ahol dolgozni lehet). Menet közben azonban kiderült, hogy a tervezett (vibrációs) technológiával nem lehet a szádpallókat elég mélyre leverni, annak ellenére, hogy az előzetes talajvizsgálati jelentés adatai szerint ennek mennie kellett volna. 13 méter helyett csak 1-4 métert sikerült elérni, ráadásul a lemezek többször roncsolódtak a nagy igénybevétel miatt. A lemezeket ezért más technológiával kellett leverni, mindez pedig késést is okozott az ütemtervhez képest.

A hidat építő vállalkozások 1,56 millió euróval szerették volna megemelni a díjukat, ebből az építtető NIF (Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő) Zrt. 1,3 milliót (440 millió forintot) hagyott jóvá. A híd jelen állás szerint május végére fog elkészülni.

Hirdetés

A hidat építő vállalkozások egyébként:

  • Mészáros Lőrinc Mészáros és Mészáros Kft.-je,
  • illetve a Hídépítő Zrt.

Az új átkelő a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra helyezkedik majd el, 2017 nyarán indult a beruházás. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, acél pályalemezzel. A 600 méter hosszú átkelőn kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A hídnak eredetileg 2019 őszére kellett volna elkészülnie, árának körülbelül háromnegyede uniós forrásból származik.

Itt megnézheti, hogyan épül az új Duna-híd Komáromnál

Százezreknek lesz könnyebb a közlekedés.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200117_Tul_kemenynek_bizonyult_a_Duna_medre_Komaromnal_Meszaroseknak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „Már a számlán a pénz” – utalt a kormány az egészségügyi beszállítóknak

„Már a számlán a pénz” – utalt a kormány az egészségügyi beszállítóknak

„Igaz a hír, a hétfői nappal elindultak a kifizetések, információink szerint folyamatosan zajlik a kiegyenlítés, …