2018. november 13., keddMa Szilvia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.13. Szilvia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Megunta az unió, hogy adókedvezmény jár a magánjachtok után

Hirdetés

Megunta az unió, hogy adókedvezmény jár a magánjachtok után

Az Európai Bizottság az eljárást azért indította, mert Olaszország és Man szigete rendszeresen adott adókedvezményt a világ leggazdagabb embereinek, ha ott vásároltak jachtot vagy repülőt. A BBC és a Guardian szerint Man szigetén több mint 200 repülő eladásából 790 millió fontnyi (csaknem 300 milliárd forint) adót engedtek el 2011 óta. A gyakorlatra egyébként a Paradise Papers-botrány kapcsán derült fény – írta a Guardian.

Az adókerüléssel Lewis Hamilton Forma–1-es pilótát és a Putyin-család barátait, Arkagyij és Boris Rotenberget, valamint több orosz oligarchát is vádolnak. Hamilton egyáltalán nem adózott a 16,5 millió fontba (6 milliárd forintba) kerülő piros Bombardier-gépe után, de állítja, akkor megkérdezte ügyvédjét, aki azt mondta, törvényesen cselekedett.

Man szigetén 20 százalékos áfával kell számolni, ezt azt jelenti, hogy csak Hamilton gépe után 1,2 milliárd forint folyt volna be az államkasszába.

A bizottság csütörtöki közleményében leszögezte, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak, mert az ellenkezik az uniós joggal. A vámunió miatt a gépek és jachtok szabadon mozoghatnak Európán belül anélkül, hogy vámellenőrzésen esnének át, eddig ezt használták ki a vevők.

Hirdetés

A gazdag tulajdonosok gyakran azzal is trükköztek, hogy úgy állítják be, mintha lízingelnék az eszközöket. Hamilton és mások jellemzően egy sor offshore cégen átfuttatva saját maguktól bérelték a gépeket.

Olaszországban szintén bevett gyakorlat, hogy jelentős adókedvezményt biztosítanak a tehetős jachtvásárlóknak. Nagy-Britannia és Olaszország két hónapot kapott a válaszra, előbbi ugyanakkor a Brexittel mentesülne az alól, hogy az Európai Bíróság elé kerüljön az ügy.

Ciprus, Görögország és Málta- utóbbi felségjelzése alatt fut egyébként Mészáros jachtja is (képünkön) – ígéretet tettek arra, hogy módosítják a jachtlízingre vonatkozó jogszabályokat.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181110_Megunta_az_unio_hogy_adokedvezmeny_jar_a_maganjachtok_utan#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A kormányzat elmagyarázta: ezért akarja tudni, hogy ön kivel, mikor és hol wellnessezik

A kormányzat elmagyarázta: ezért akarja tudni, hogy ön kivel, mikor és hol wellnessezik

A szálláshely-szolgáltatásban meglévő szürkegazdaság visszaszorítását célozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, amely külföldi példákon …