2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Lassan összeáll a mesterterv: megint a nyugdíjpénzünkre pályázik az állam?

Hirdetés

Lassan összeáll a mesterterv: megint a nyugdíjpénzünkre pályázik az állam?

Egyre valószínűbb, hogy nagy dolgok készülődnek a magyar kötvénypiacon: épp a hét elején írtunk arról, hogy további lakossági megtakarításokat csatornáznának be, kedden pedig az is kiderült, hogy nyugdíjcélú termékkel készül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A két hír valószínűleg nem független egymástól, a kérdés már csak az, hogyan hat majd mindez a jelenleg létező nyugdíjcélú megtakarításokra, illetve mit tud kínálni az állam, hogy nála fektessük be a nyugdíjcélú megtakarításunkat.

A cél már látszik, az eszköz még nem

Az ÁKK azt javasolja, hogy a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is belépjen, mert alulteljesítők vagyunk e téren nemzetközi összevetésben – mondta kedden a Portfolio Öngondoskodás Konferenciáján Barcza György, az adósságkezelő vezérigazgatója. A szakember részleteket nem árult el, csak azt közölte, hogy a kormány asztalán van az ezzel kapcsolatos javaslatuk.

A konkrétumok hiányában hipotetikusan érdemes lehet elgondolkodni, hogyan nézhet ki egy ilyen állami nyugdíjcélú termék:

Hirdetés

  • Vélhetően hosszú futamidejű állampapírról lehet szó, hiszen a nyugdíjcélú megtakarítások a legtöbb embernél 20-30 évre szólnak. A futamidő meghatározása lehet akár hasonló ahhoz, mint jelenleg a Babakötvénynél: megállapítanák a várható nyugdíjba vonulás évét (például azt, amikor az illető eléri a 65 éves kort), majd akkori lejárattal vehetne állampapírt.
  • Érezhető hozamot kell ígérni, hogy az embereknek megérje a jelenleg elérhető nyugdíjcélú termékek helyett az államit választani. Egyelőre nem tudni, milyen hozamkonstrukcióban gondolkodnak, a jelenleg leghosszabb lakossági termék, a Babakötvény az infláció felett 3%-os hozamot fizet, emellett a személyi jövedelemadóból is jóvá lehet írni az éves befizetés egy részét. Az új potenciális terméknek viszont nem elsősorban ezzel, hanem a jelenleg létező három nyugdíjcélú termékekkel kellene versenyeznie.
  • Lényeges kérdés lesz, hogy az új állami rendszerben eszközről vagy számláról beszélünk-e majd. Vagyis egy szimpla állampapírról lesz-e szó, vagy egy olyan nyugdíjpénztári számláról, amit az állam kezel és állampapír mellett más eszközöket, például részvényeket is lehet rá venni. Az ÁKK vezérigazgatójának kijelentéséből csak arra lehet következtetni, hogy a modell valamilyen módon kapcsolódik majd az állampapírokhoz, de az még kérdés, hogy ez egy nagyobb rendszer eleme lesz-e.

A keddi bejelentés pikantériája, hogy épp a közelmúltban vázolta fel Nagy Márton MNB-alelnök, hogy további lakossági megtakarításokat csatornáznának az állampapírpiacra elsősorban a készpénz kárára. A távlati cél, hogy önfinanszírozóvá váljon a magyar állam, a devizaadósság mellett a külföldiek 4000 milliárd forintos kötvényállománya is eltűnjön a rendszerből és csak belföldi szereplők finanszírozzák az adósságot. Ebben a készpénz átterelése mellett fontos szerepe lehetne az állami nyugdíjcélú megtakarításnak is, ha elég nagy összeget be tudnak vonni ebbe.

Miben lehet jobb a jelenlegi nyugdíjcélú termékeknél?

Mivel még szinte semmit nem tudni az ÁKK nyugdíjtermékéről, még azt sem, hogy egyáltalán egy eszközről beszélünk-e vagy valamilyen számlacsomagtól, nehéz összehasonlítani a piacon elérhető, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási termékekkel.

Jelenleg három fő államilag támogatott nyugdíjtermék érhető el a piacon:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárak,
  • a nyugdíjbiztosítások
  • és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

Ezek közül egyik sem egy befektetési eszköz, hanem lényegében egy számlatípus vagy szolgáltatáscsomag, melyen keresztül más eszközöket érhetünk el. A fő különbség a három közt az, hogy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül kizárólag menedzselt befektetési alapokba, nyugdíjbiztosításokon keresztül aktív és passzív eszközalapokba fektethetünk be vagy vegyes biztosítások esetén a biztosítóra bízhatjuk a vagyonkezelést, míg a NYESZ lényegében egy nyugdíjzáradékkal ellátott értékpapírszámla, melyen keresztül eszközök széles körét vásárolhatjuk meg, részvényektől kezdve állampapírokon keresztül befektetési alapokig – már ha ezek elérhetők a szolgáltatónknál. A nyugdíjbiztosítás sajátossága, hogy a biztosított halála esetén jellemzően a megtakarítás egyenlegén felül fizet akár több millió forintos térítési díjat is.

Mindhárom terméktípus esetén lehetőségünk nyílik adójóváírást igényelni a személyi jövedelemadónkból: ez éves befizetésarányos 20%-ot jelent. Az adójóváírás felső határa azonban eltér: önkéntes pénztárak esetén maximum 150 ezer forintot, nyugdíjbiztosítások esetén maximum 130 ezer forintot, NYESZ esetén pedig maximum 100 ezer forintot igényelhetünk vissza Ha több terméket futtatunk egyszerre, akár 280 ezer forintos szja-jóváírásra is jogosultságot szerezhetünk.

Ha az ÁKK egy új számlát vezetne be, legnagyobb előnye vélhetően a számlavezetési díjakban mutatkozna meg. Míg jelenleg a kincstári számlák díjmentesek, a másik három nyugdíjcélú terméktípusnak jelentős költsége lehet, hiszen számlavezetési, vagyonkezelési díjakat, jutalékokat kell kifizetnünk, ha ezeken keresztül fektetünk be. A nyugdíjpénztárak például akár 10%-os díjat is legombolhatnak befizetéseinkből, a nyugdíjbiztosítások teljes költsége pedig akár az 5,75%-ot is elérheti tízéves időtávon, ha egy drágább eszközalapba fektetünk be.

Jó hír viszont, hogy az adójóváíráson felül adómentességet is kapunk a nyugdíjcélú számlák esetén, ha nem nyúlunk hozzájuk nyugdíjig. Egyedül az önkéntes pénztáraknál nyílik lehetőség arra, hogy adómentesen lefölözzük a hozamot lejárat előtt.

Lassan összeáll a mesterterv: megint a nyugdíjpénzünkre pályázik az állam?

Látható, hogy a különböző nyugdíjcélú termékeknek megvannak a sajátosságaik, a közös pont bennük, hogy valamilyen eszközzel, jellemzően adómentességgel vagy adójóváírással jelenleg is ösztönzi a kormány ezek használatát. Ezekkel kellene versenyeznie az egyelőre még csak körvonalazódó állami megoldásnak, a probléma az lehet, hogy az állam bele tud úgy nyúlni a rendszerbe, hogy “lejtsen a pálya”, ne legyen egyenlő a verseny. Ilyen lehet például az, ha a most létező megtakarítási formák állami ösztönzését csökkentik vagy megszüntetik, illetve az új állami megtakarítási rendszert még vonzóbbra szabják.

Jön az állami második nyugdíjpillér? Ez lenne az igazán nagy dobás

Barcza György szavaiból nem derül ki, pontosan milyen megtakarítási formáról lenne szó, eddig végig abból indultunk ki, hogy ez a jelenlegi nyugdíjcélú termékek versenytársa lehetne, vagyis mindenki önkéntesen dönthetne arról, akar-e élni vele.

Van azonban egy olyan feltétel, ami teljesen átrajzolhatja a felvázolt képet: ha kötelezővé tennék az új állami megtakarítási forma használatát. Például mindenkinek be kellene fizetnie az új nyugdíjszámlára fizetésének előre meghatározott százalékát, és az extra befizetésekre esetleg további adókedvezmény vonatkozna. Ez ugyan a gyakorlatban járulékemeléssel érne fel, hiszen a jelenlegi állami nyugdíjkassza mellett létezne az új rendszer, viszont össze lehetne kötni azzal, hogy a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás részeként éveken keresztül csökkennek a munkaadói járulékok. Ebből még 2019-re is jut egy 2 százalékpontos mérséklés, vagyis mondhatja elvileg azt az állam, hogy azt a pénzt, fizessék be a munkaadók az új állami nyugdíjrendszerbe, így összességében maradna ugyanannyi a járulék, mint ma, csak a beígért csökkentés nem valósulna meg.

Ha nem teszik kötelezővé, akkor is tud az állam úgy ügyeskedni, hogy előnyben részesítse az új megtakarítási formát, ilyen lehet például az, ha az állami alkalmazottakat egységesen beterelik a rendszerbe.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/lassan-osszeall-a-mesterterv-megint-a-nyugdijpenzunkre-palyazik-az-allam.301504.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Több modellt is megvizsgáltak és megállapították: a gazdag államok, amelyek döntő többsége a hűvösebb éghajlatú …