2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Lakásáfa: négy-ötezer családnak segítene, ha kitolnák a határidőt

Hirdetés

Lakásáfa: négy-ötezer családnak segítene, ha kitolnák a határidőt

35-40 ezer lakás áll kivitelezés alatt országszerte, és figyelembe véve, hogy az idei első három negyedévben valamivel több mint tízezer otthon készült el, 18-20 ezer lehet az idén összesen elkészülő új lakások száma. Koji László szerint a többi, már engedéllyel rendelkező lakás szerződéses viszonyaiban egyre több bonyodalom adódott a kedvezmény 2019 végi lejáratához közeledvén, ami a finanszírozhatóságban komoly gondokhoz vezetett volna.

“Kaotikus helyzet, egyre több vita kezdett kialakulni, de ezeknek ezzel most elejét veszi a kormányzat” – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke a lap szombati számában, megjegyezve, hogy jelentős összegekről van szó, hiszen már egy nettó harmincmillió forintba kerülő új lakásnál is hat és fél millió forint a különbség az öt vagy a 27 százalék áfával számolt bruttó árban.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán jelentette be, hogy a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alkalmazható azon új társasházi lakások értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek, illetve azon családi házak eladásakor, amelyek egyszerű bejelentését addig megtették az építtetők. Előbbinél a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületűek, önálló házaknál a 300 négyzetméter alapterületűek esnek a kedvezmény hatálya alá.

Az öt évre szóló meghosszabbítás az építési törvénnyel való összhang érdekében is nagyon fontos. Ennek értelmében ugyanis egy lakást az elektronikus építési napló megnyitásától számított öt éven belül kell felépíteni.

Hirdetés

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület javaslatáról – amely szerint az építési engedélyekre szóló november 1-jei határidőt  2019. március 31-ig kellene kitolni – Koji László azt mondta, ez a módosítás további mintegy négy-ötezer lakást érintene. Úgy tudjuk azonban, a határidőben nem várható változás, noha az Országgyűlésnek még el kell fogadnia a javaslatot.

Koji László hozzátette, hogy a szövetség egyeztetéseket folytat az innovációs tárcával a 2019 utáni lakáspiaci kedvezményekről. A szakszövetség egyik javaslata értelmében adó-visszatérítés segítené a családokat valamennyi kész otthon, így társasházi lakás vagy családi ház megvásárlásakor is, és lakásfelújításoknál is vissza lehetne igényelni az áfát.

Jelenleg adó-visszatérítésre a saját családi ház építésekor van lehetőség: az egyes részmunkák és építőanyagok után az építtető 27 százalékos forgalmi adót fizet, ám a kereskedelmi bankokon keresztül akár ötmillió forint áfát is vissza tud igényelni.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181110_Lakasafa_negyotezer_csaladnak_segitene_ha_kitolnak_a_hataridot#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV

Az OMV-csoport újabb diszkont töltőállomásokkal jelenne meg néhány Ausztriával szomszédos országban, köztük Magyarországon – írja …