2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Köszi, Trump: Magyarországon építhet gyárat a világ legnagyobb kerékpárgyártója

Hirdetés

Köszi, Trump: Magyarországon építhet gyárat a világ legnagyobb kerékpárgyártója

“Trump elnök még be sem csukta a száját, de mi már döntöttünk: elvisszük a termelés egy részét Kínából” – nyilatkozta a Bloombergnek Bonnie Tu, a Giant Manufacturing főnökasszonya. Őt abból az alkalomból keresték meg, hogy a világ legnagyobb kerékpárgyártó cégének a részvényei 9,8 százalékkal emelkedtek a tőzsdén. Miért e példátlan növekedés? Mert a tajvani cég villámgyorsan vált helyszínt és terméket egyaránt. A legutolsó jelentés szerint a cég profitjának a negyedét az e-biciklik adják vagyis a jövő környezetkímélő járművei.

Kampec a Made in Chinának?

Trump elnök szankciói rendkívüli módon megdrágítják a kerékpárokat az amerikai piacon: a 25 százalékos büntetővám átlagosan 100 dollárt jelent bringánként, ami miatt a tajvani óriás igyekezett új helyszínek után nézni.

Magyarország az egyik ilyen helyszín, ahova a bezárt kínai gyárat költöztetnék. “A termelésnek közel kell lennie az eladási piachoz” – hangsúlyozza Bonnie Tu asszony célozva Magyarország földrajzi helyzetére és uniós tagságára.

Persze azért a múltat nem lehet az egyik pillanatról a másikra eltörölni. A Giant Manufacturing hét nagy gyára közül öt még mindig Kínában működik, egy Tajvanon, egy pedig Hollandiában. A gyártás szempontjából ugyanis Kína eddig verhetetlen volt. Nemcsak az alacsony munkabérek miatt, hanem azért is, mert a helyi hatóságok maximálisan támogatták a külföldi befektetőket, akiknek sztrájkkal sem kellett számolniuk, hiszen a szakszervezeteket a kormányzó kommunista párt ellenőrizte. Ezen felül nemigen kellett ügyelniük a környezetvédelemre sem, mert a helyi hatóságok becsukták a szemüket csakhogy náluk működjön egy korszerű külföldi gyár. Trump 25 százalékos szankciói ennek, a cégek szempontjából idilli állapotnak vetettek véget.

Hirdetés

Bár Trump szankciói sok külföldi céget arra ösztönöztek, hogy otthagyják Kínát annak ellenére, hogy szép profitot csináltak eddig, azonnal fordulhat a kocka, ha az USA és az ázsiai óriás kereskedelmi háborúja véget ér. “Ha az amerikai szankciók megszűnnek, akkor abban a pillanatban megyünk vissza Kínába” – jelentette ki Bonnie Tu.

Köthet-e békét Trump és Hszi Csin-ping?

A két ország első számú embere Oszakában a G20-as csúcson találkozhat legközelebb. A legutóbbi ilyen csúcstalálkozón állapodtak meg a fegyverszünetről a kereskedelmi háborúban. Sokáig úgy tűnt meg is egyeznek: Trump már arról írt Twitteren, hogy floridai házában viszonozza azt a VIP-fogadtatást, melyet a Tiltott városban élvezett Pekingben. Aztán kiderült, hogy még sincs egyezség, sőt újabb szankciók vannak.

Minthogy a tárgyalások titkosak nemigen lehet tudni, hogy a két óriás miért nem tud vagy nem akar megállapodni. Mindkét félnek érdeke lenne a megállapodás hiszen a kereskedelmi háború globális visszaeséssel fenyeget. Márpedig Trump jövőre választási kampány elé néz, amely során egy recesszió aligha garantálná a sikert.

Hszi Csin-ping elnök viszont Észak-Koreába látogat, hogy Trump tudtára adja: ezen a fronton is csak Peking támogatásával érhet el sikert. Június végén Oszakában tehát lenne miről tárgyalnia a világgazdaság két óriásának, de egyelőre az is kérdéses, hogy leül-e egymással szemben az USA és Kína első számú embere.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190620_giant_manufacturing_gyarepites_magyarorszag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Az első félévben 9 731 cégnél végezett ellenőrzést a munkaügyi hatóság és 6 537-nél, azaz …