2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Jön a lengyel nyugdíjreform, ami Magyarországnak is példa lehet

Hirdetés

Jön a lengyel nyugdíjreform, ami Magyarországnak is példa lehet

Jóváhagyták a lengyel kormány keddi ülésén a munkáltatói és állami hozzájárulással megvalósítandó önkéntes nyugdíjprogram tervezetét, a feltehetőleg a jövő év közepén életbe lépő rendszer évente 2,8 milliárd eurónak megfelelő plusz eszközt hoz a lengyel tőkepiacra.


A tervezetet most a parlament elé terjesztik. A kabinetülést követő sajtóértekezleten Mateusz Morawiecki miniszterelnök elmondta: az önkéntes foglalkoztatói tőkeprogramhoz (lengyel elnevezése Munkavállalói tőkeprogram, PPK) a lengyel állam 10 év alatt 35-40 milliárd zlotyval (mintegy 8,1-9,3 milliárd euró) járul hozzá – jelentette be Morawiecki.

Hirdetés

Morawiecki hangsúlyozta: a PKK-ban megtakarított tőkét – szemben az előző lengyel kormány által nagyrészt felszámolt magán-nyugdíjpénztárakban (OFE) megspórolt pénzzel – magánvagyonnak tekintik majd és örökölhető lesz.

A PPK-t szabályozó törvény a tervek szerint 2019 januárjában lép életbe, érvényesítése fokozatos lesz:

  • az előírások a jövő év júliusától a több mint 250 dolgozót alkalmazó vállalatokra vonatkoznának majd,
  • a kis cégeket 2020 júliusától kötelezik a rendszer bevezetésére,
  • a közigazgatási szféra dolgozóit pedig 2021 januárjától vonják be.


A tervezet szerint:

  • A programba bekerülő pénzt a megfelelő engedélyekkel rendelkező, a lengyel tőkepiacon legalább három éve működő befektetési alapokra bízzák majd.
  • Az állami költségvetésből minden egyes munkavállaló után 250 zloty (mintegy 59 euró) kezdeti hozzájárulást és 240 zloty (mintegy 56 euró) évi támogatást fizetnének ki.
  • A munkavállalók a bruttó fizetésük 2-4 százalékát fizetnék be egyéni számlájukra, a munkáltatók ehhez további 1,5-4 százalékkal járulnának hozzá.
  • A PPK-ban való részvételre a 19 és 55 év közötti munkavállalók jogosultak, mintegy 11 millió ember. Becslések szerint ténylegesen 8,5 millióan élnek majd a lehetőséggel.
  • A csatlakozás automatikus, a rendszerből való kilépés bármikor lehetséges. A munkavállalónak ez utóbbi esetben vissza kell téríteni a számlájára folyósított állami támogatást és a foglalkoztatói hozzájárulás 30 százalékát, valamint be kell fizetnie a megfelelő jövedelemadót.
  • A 60 éves életkor elérése után igényelni lehet a megspórolt összeg 25 százalékának kifizetését, a hátralévő 75 százalékot 10 év alatt folyósítják.


A lengyel munkáltatói nyugdíjprogramról már év elején is szivárogtak információk, a lengyel kormány akkori tájékoztatása szerint éves szinten 20 milliárd zlotynyi növekedést várnak a megtakarításokban a program hatására.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/nyugdij/jon-a-lengyel-nyugdijreform-ami-magyarorszagnak-is-pelda-lehet.295974.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

A folyószámla hitelkeretet egy évre bocsátják rendelkezésünkre a bankok. Ezen idő alatt szabadon rendelkezünk a …