2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Hazavitték a britek által kiadott, Magyarországon is üzletelő horvát multimilliárdost

Hirdetés

Hazavitték a britek által kiadott, Magyarországon is üzletelő horvát multimilliárdost

A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todoric ellene nemzetközi elfogatóparancsot. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is. A 2016-ban csődközelbe került Agrokor konszolidált pénzügyi jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A Zágráb megyei ügyészség továbbá azzal vádolja az üzletembert, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric és két fia, Ante és Ivan még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért Zágrábba, és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek. Todoricot brit rendőrök is elkísérték Horvátországba. Az üzletembert a horvát hatóságok a landolást követően előzetes letartóztatásba helyezték – írta az MTI.

Todoric Nagy-Britanniába szökött, de Londonba érkezése után nem sokkal feladta magát a brit rendőrségen – éppen egy évvel ezelőtt -, és százezer font (36,8 millió forint) óvadék ellenében mindvégig szabadlábon védekezhetett. Todoric angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata, és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot.

A Westminster Magistrates’ Bíróság azonban ezeket az érveléseket elutasította, október 25-én a kiadatásáról döntött. Todoric egyelőre vizsgálati fogságban marad, horvát ügyvédei már fellebbeztek a döntés ellen.

Hirdetés

Az Agrokor a legváltozatosabb alapvető élelmiszerek legnagyobb horvát gyártója, a csoport termékösszetétele leginkább a Unilever élelmiszermárka-portfóliójához hasonlítható. A mamutvállalat elkerülte ugyan a csődöt a tavaly áprilisban a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, de a folyamatot számos botrány övezte.

Időközben lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalic volt gazdasági miniszter is. Dalic állítja, nem követett el semmi törvénytelenséget vagy erkölcstelenséget, de nem akart a kormány és a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) terhére lenni.

A miniszter több céggel folytatott privát levelezéséből kiderült, hogy ugyanazok írták az Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak megvalósításából. Dalic könyvet is írt az esetről “Agrokor: a haveri kapitalizmus összeomlása” címmel, amelynek nemrég volt a bemutatója. A Lex Agrokor egyébként a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a mentésben. A horvát törvényből ez kimaradt.

Todoricot 2004-ben Csányi Sándor és Hernádi Zsolt mutatta be abból az alkalomból, hogy az itthon „horvát Csányiként” is emlegetett üzletember megvette a Fonyódi Ásványvizet és a Baldauf fagylaltgyártót. Todoric akkor köszönetet mondott az OTP Banknak, aki sokat segített  a vállalatcsoport magyarországi aktivitásában, és a Molnak, akinek horvátországi megjelenése felbátorította az Agrokort a magyar megjelenésre.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181108_Hazavittek_a_britek_altal_kiadott_Magyarorszagon_is_uzletelo_horvat_multimilliardost#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Azok a leszakadó települések számíthatnak támogatásra, amelyek hatékonyan használták fel a közmunkára kapott pénzt, illetve …