2020. február 21., péntekMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.21. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Hirdetés

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Az egyre gyakoribb hőhullámok kellemetlen hatásainak kivédésére a spalettán és a légkondin kívül sok más apró ötlet is kínálkozik. Igaz, egy részüket nem feltétlenül a kánikulai napokra gondolva fejlesztették ki. Két olasz fiatal, Sabine és Stefano például az otthonról végzett távmunka monotonitását akarta megtörni azzal, hogy kellemes háttérzajokkal dobja fel az ingerszegény környezetet. Így született meg a Noisli applikáció, amely – sok más alkalmazáshoz hasonlóan – kívánság szerint nyugtatja vagy épp serkenti a felhasználó idegrendszerét. Ehhez egyéni ízlés szerint lehet válogatni a feltöltött, végtelenítve lejátszott hangok, például a vízcsobogás, a tengerparti hullámverés, a kávézói beszélgetés és csészecsörgés, a ropogó tűz, a vonatzakatolás vagy épp az éjszakai tücsökmuzsika közül. Hogy jön mindez a kánikulához? Úgy, hogy a választható hangminták között van háromnapos csendes esőt vagy villámlást és dörgést idéző is, amelyek sokak szerint – legalább pszichésen – kifejezetten üdítőek hőség idején. A Berlinben működő startup alkalmazását 700 forintért lehet letölteni az Android webáruházából, de a honlapjukon ingyen is meghallgathatók vagy akár tetszés szerint kombinálhatók a háttérzajok.

Nem csupán „lelki fröccsként” jöhet jól a párizsi Auxivia okospohara, amit pár éve egy francia üzleti iskola két diákja, Antoine és Philippe az idősebb korosztályok kiszáradásának megelőzésére fejlesztett ki. Versenytársaitól nem csupán abban különbözik az okospohár, hogy kifejezetten a silver economy által megcélzott, egyre népesebb 50 fölötti közönségnek szánták, hanem abban is, hogy hálózatba kapcsolható. Szoftvere révén a műanyag csupor személyhez köthető, így egy idősotthon munkatársai például egyetlen képernyőn követhetik, hogy haladnak a lakók a koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásával. Az ivás időpontjára a pohár aljára applikált jelző figyelmeztet kékes fénnyel, ha pedig a tulajdonos hosszabb ideig figyelmen kívül hagyná a jelzést, akkor villogással. Az Auxivia termékét kicselezni sem könnyű, mert az alátétbe mozgásérzékelőt helyeztek, amely képes megállapítani, hogy valaki csakugyan a szájához emelte a poharat, vagy trükkösen a mosdóba, esetleg a virágcserépbe öntötte annak tartalmát. Utóbbi esetben az elfolyt vizet nem számolja a napi adaghoz. A 10–12 ezer forintnak megfelelő áron kínált pohár tudása az idősotthonok után már kórházak érdeklődését is felkeltette.

Szintén nem az extrém hőség ihlette, de jól jöhet kánikula idején is a klimatizált párna. Coline és David a honlapjuk szerint krónikus álmatlanságukra kerestek megoldást 2016-ban, amikor ráébredtek, hogy ezen csak a szabályozható hőmérsékletű párna segíthet. Némi fejlesztés és közösségi finanszírozásból gyűjtött 150 ezer dollár révén piacra is dobták a Moona fantázianevű terméket, ami valójában a ciha alá bújtatható lapos tartály, összeköttetésben egy, az éjjeliszekrényre helyezhető vízpumpával. Utóbbi forgatja és tartja megfelelő hőfokon a Moonában cirkuláló vizet. Az ugyancsak párizsi, hétfős startup fejlesztői szerint az éjszakai pihenés kulcsa a – nyári hőségben különösen sokat számító – hűvös fej, hiszen az aludni vágyó testnek a nappali, aktív időszak hőmérsékleténél legalább egy fokkal alacsonyabbra van szüksége. A klímavánkos állítólag még a legnagyobb melegben is garantálja ezt a temperatúrát, ráadásul mozgásérzékelő segítségével figyeli az álom mélységét, hogy mindig optimális szinten tartsa az alvást, külön kérésre pedig az ébredés közeledtével finoman felmelegíti a párnát. Legfeljebb az lehet nyugtalanító benne, hogy a nyugodt alvásért közel százezer forintot kell kicsengetniük a vásárlóknak.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/hvgfriss/2019.33/201933_nem_forrt_fel_azagyvizuk#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

A FrieslandCampina Hungária Zrt. beszállítói információk alapján önkéntesen, saját hatáskörben kivonta a piacról az alábbi …