2019. június 27., csütörtökMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.27. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Ha igaz a GVH feltételezése, a legpofátlanabb magyar építőipari céget csípik nyakon

Hirdetés

Ha igaz a GVH feltételezése, a legpofátlanabb magyar építőipari céget csípik nyakon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a hivatalhoz több piaci jelzés érkezett a társaságról, amelyek a vállalkozás feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatára utaltak.

A vállalkozás 2016 májusa óta azt a benyomást kelti mind a közösségi oldalán, mind a honlapján megjelenő szöveges és vizuális elemekkel, hogy azok az általa forgalmazott ingatlanokat, továbbá az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, építési-berendezési lehetőségeket mutatják be. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján azonban valószínűsíthető, hogy a cég nem az általa forgalmazott ingatlanokról, hanem más épületekről készült fotókat, ábrákat, alaprajzokat használt fel.

A versenyhivatal szerint a Hermina Center Kft. nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el, amikor törölte a közösségi oldalán megjelenő, a szolgáltatására, kereskedelmi kommunikációira nézve negatív véleményeket, és kizárólag a dicsérő bejegyzéseket jelenítette meg.   

A GVH továbbá vizsgálja azt is, hogy a cég által forgalmazott, passzívházként népszerűsített ingatlanok valóban passzívházak-e, mert valószínűsítheti, hogy az ingatlanok nem felelnek meg a passzívházzal szemben meghatározott követelményeknek, így azok ilyen minőségét a vállalkozás nem tudja megfelelően alátámasztani.

Hirdetés

A netes képmegosztókról leszedett fotók már régóta vicc tárgyát képezik a közösségi médiában, és a céggel kapcsolatban szerkesztőségünkbe is több bejelentés érkezett. Tavasszal számoltunk be róla, hogy egy zgulói fejlesztésüknél volt olyan vevő, aki már a teljes vételárat kifizette, amikor levelet kapott a kivitelezőtől, hogy megszűnt a szerződése. A társaság a nyersanyag- és munkaerőhiányra hivatkozott, miközben a ház továbbra is épült. A károsultak ügyvédje szerint arról lehetett szó, hogy a kivitelező drágábban akarta már eladni a lakásokat, mint amennyiért 2-3 éve leszerződött.

Októberben azzal kerültek a hírekbe, hogy egy cég bérbe adta a 300 millió forintot érő állványzatát a Hermina Happy Land 5-6. ütemében épülő házaknál a XIV. kerületben, a Hermina azonban közölte velük, hogy ennek töredékéért megvette azt egy szóbeli megállapodás alapján – és nem hajlandó visszaadni. A Hermina Center Kft. március végére több mint 23 millió forinttal tartozott a cégnek, áprilisban pedig már egyáltalán nem akart fizetni. A vállalkozó feljelentést tett a zuglói rendőrkapitányságon, de a hatóságok végül elutasították a nyomozás megkezdését, az indoklás szerint azért, mert a vita polgári peres kérdés, ugyanis nem igazolható a sikkasztás ténye. A BRFK szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet, ezért ők nem sokkal később megindították a nyomozást. A rendőrség végül csak október elején foglalta le az állványzatot, addig a Hermina Center Kft. használta azt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz, a Hermina továbbra is azt állítja, ők megvették az állványzatot 92 millió forintért, és egykori bérbeadó még tartozik is, ezért ők is eljárást kezdeményeztek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – olvasható a GVH közleményében.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181109_Ha_igazak_a_GVH_vadjai#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pert nyert egy magyar startup Amerikában

Pert nyert az Easyling amerikai riválisával szemben az Egyesült Államok szövetségi bíróságán, így a magyar …