2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Hirdetés

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Engedély nélküli széfszolgáltatás miatt ismét eltiltotta a fővárosi Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-t e tevékenységtől, és újabb, ezúttal 15 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank 2016. decemberi végzésében egyszer már azonnali hatállyal

megtiltotta a társaságnak, hogy bármely, az engedélyükhöz vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen széfszolgáltatást végezzen.

Feljelentést is tettek bűncselekmények gyanúja miatt, majd a vizsgálatuk lezárultával 2017 novemberében határozatában 66 millió forint bírságot szabott ki a Hársfa Goldra, és végleg eltiltotta az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységtől. Ez utóbbi határozattal szemben a cég bírósági eljárást kezdeményezett, a pert azonban az MNB jogerősen megnyerte. Az ítélettel szemben a Hársfa Gold kezdeményezésére a Kúrián felülvizsgálati eljárás zajlik.

Az MNB most újabb piacfelügyeleti vizsgálatot végzett, és megállapította, hogy a társaság mindezek ellenére továbbra is a bárki számára elérhető üzlethelyiségében – üzletszerűen, írásban kötött megállapodások alapján, díjfizetés fejében, folyamatosan – a tulajdonában álló széfeket bocsátott ügyfelei rendelkezésére. A trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki azokból. Az MNB ezért 5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a céget, s ismételten megtiltotta számára, hogy széfszolgáltatási tevékenységet végezzen.

Hirdetés

A korábbi feljelentés alapján a Hársfa Gold tevékenységének ügyében indult büntetőeljárás még folyamatban van, így a jegybank a friss határozatát az ügyben illetékes nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátja. A nemzeti bank szerint

az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet.

Ezek ugyanis az MNB engedély megszerzéséhez szükséges szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg. A jegybank most közzétett döntése semmilyen formában nem érinti a Hársfa Gold széfjeiben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190920_szef_harsfa_gold_piacfelugyeleti_birsag_magyar_nemzeti_bank#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Pár hónapon belül gondok lehetnek a Netflixnél

Pár hónapon belül gondok lehetnek a Netflixnél

Egyelőre nincs gond a Netflix kínálatával, de az év második felében már lehetnek problémák – nyilatkozott …