2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Direkt36: Putyinhoz bekötött pénzügyi óriáshoz kötődik a Budapestre költöző bank

Hirdetés

Direkt36: Putyinhoz bekötött pénzügyi óriáshoz kötődik a Budapestre költöző bank

A portál szerint a VTB megfigyelői státuszt kapott az IIB-nél, amellyel betekintéshez jut a bank működésébe, emellett több közös ügyletük is volt. Az IIB-t irányító Nyikolaj Koszov és a VTB-t vezető Andrej Kosztyin több évtizede barátok, és pályájuk több alkalommal keresztezte egymást.

Andrej Kosztyin személyesen is közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Részben a bank politikai kötődése vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a VTB-t (és az USA személyesen Kosztyint) is szankciókkal sújtotta az ukrajnai orosz agresszió miatt. A 2014-ben életbe léptetett intézkedések után az IIB már jóval kevesebbszer emlegette a VTB-vel való kapcsolatát, de a szoros együttműködés továbbra is megmaradt. Volt már több közös hitelügyletük, és az IIB hosszú távon is partnerként számol a VTB-vel, amely megtartotta a megfigyelői státuszát is.

Az IIB a Direkt36-tal közölte, hogy a 2012-es újraindulásnál aktívan együttműködtek kereskedelmi bankokkal, és mivel a VTB az egyik legnagyobb orosz bank, természetes volt, hogy üzleti kapcsolatba lépjenek vele. Az IIB hangúlyozta, hogy szerintük a megfigyelői státusz nem biztosít valódi betekintést a bank működésébe. Az IIB hangsúlyozta azt is, hogy rájuk nem vonatkoznak semmilyen szankciók, de a nemzetközi szabályoknak megfelelően járnak el, beleértve a szankciós szigorításokat is. „Így az IIB kénytelen volt tartózkodni a VTB-vel való további üzleti tevékenyégtől 2014 után” – írta a bank.

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

A magyar kormány azonban minden lehetséges kedvezményt megad az egykori KGST-banknak.

Hirdetés

A lap azt írja: a bank honlapján megjelent közlemények szerint ugyanakkor nem szűnt meg a kapcsolat a VTB-vel 2014 után sem. 2016-ban a VTB német leánycége is tagja volt annak a nyugati pénzintézeteket és az OTP-t is magában foglaló bankcsoportnak, amely hosszútávú hitel nyújtásáról szóló megállapodást kötött az IIB-vel. A VTB emellett továbbra is ott szerepel a megfigyelői státusszal rendelkező partnerek között, illetve az IIB a 2022-ig szóló stratégiai tervében is említi a VTB-t mint az egyik orosz partnert. Amikor a Direkt36 emlékeztette az IIB-t ezekre, akkor azt közölték, ezek az említett műveletek megfeleltek a szabályoknak, és nem vonatkoznak rájuk a szankciós intézkedések.

A VTB-s kapcsolat tovább árnyalja azt a képet, amelyet a magyar kormány igyekszik kialakítani az IIB-ről. A bank ideköltözése miatt sok nemzetközi kritika érte a kormányt a nyugati szövetségesek részéről, amit Orbánék azzal próbálták ezt visszaverni, hogy az IIB nem is orosz bank, mivel Magyarország mellett más kelet-európai EU- és NATO-tagállamok is tagjai.

További részletek a 444-en olvasható cikkben.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190620_Direkt36_Putyinhoz_bekotott_penzugyi_oriashoz_kotodik_a_Budapestre_koltozo_bank#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Az első félévben 9 731 cégnél végezett ellenőrzést a munkaügyi hatóság és 6 537-nél, azaz …