2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Betelt a pohár a kisvárdai önkormányzatnál, kirúgják a Seszták-stadion építőjét

Hirdetés

Betelt a pohár a kisvárdai önkormányzatnál, kirúgják a Seszták-stadion építőjét

A kisvárdai önkormányzat egy hónappal a nyitómeccs után kénytelen volt felmondani a teljes, 2,4 milliárd forintos szerződést a stadiont építő fővállalkozóval. A 24.hu információi szerint a képviselőtestület zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal megválnak a Penta Industry Kft.-től, és a portál szerint azt is beígérték, hogy súlyos kártérítést követelnek a cégtől.

A Penta Industry júniusban, majd júliusban is bejelentette, hogy a szerződésnek megfelelően elkészült az építkezéssel, de a műszaki átadás nem valósult meg, mert a cég minden megjelölt időpontnál kitalált valamit. A határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárásra pedig a Penta olyan alkalmazottakat küldött ki, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására. A Penta az építkezésen észrevételezett műszaki hibákat és hiányosságokat sem javította ki.

Az önkormányzat augusztusban egy ügyvédi irodát bízott meg, hogy szólítsa fel a beruházót, ennek ellenée mág a nyitómeccset és azóta a stadionban megrendezett több bajnoki találkozót is a létesítmény műszaki átadása nélkül kellett lebonyolítani. A képviselőtestület Leleszi Tibor polgármester vezetésével felmondta a szerződést, és bejelentette, hogy a Penta Industry nem kapja meg a beruházási összeg utolsó részletét, valamint jelentős kötbér megfizetését is kérik tőle. A papírokból kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik, ezeket állítólag a visszatartott kötbér sem fedezné.

A stadionépítés ötlete 2014-ben vetődött fel először. Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben sikeresen lobbizott a stadionépítésért, és a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt úgy, hogy a 2 milliárdos állami forráshoz Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot, mert mintha akkor jöttek volna rá, hogy városi strand a focistadion szomszédságában fekszik, és gazdaságosabb lenne onnan áthúzni a  termálvíz-hulladék hőjét távvezetéken a fűtéshez.

Hirdetés

A Penta Industry Kft. árbevétele 5,4 milliárd forintról 11,4 milliárdra nőtt 2016-ról 2017-re, mivel eleve több mint ötmilliárd forintos megbízást kaptak Seszták Miklós által felügyelt vizes világbajnokság beruházásaiból, felújították a Bibó Szakkollégiumot, sportszállót húztak fel Mezőkövesden, Nyírbátoron a készenléti rendőrség, Taksonyban pedig egy sportcsarnok épületén kezdtek dolgozni. Seszták Miklós távozása óta viszont egyetlen új állami építési közbeszerzést sem tudott megnyerni a cég.

A Penta két év alatt még félkészre sem tudta felhúzni a XV. kerületi orvosi rendelőt, ezért az XV. kerületi önkormányzat is szerződést bontott a céggel. A tulajdonos, Ramor Gábor Frigyes tavaly 117 millió forint osztalékot vett fel a cég nyereségéből. Idén két cégre választotta szét a Pentát, az UNIT Építő Zrt.-re, illetve az Octa Vertical Kft.-re

 

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181108_Betelt_a_pohar_a_kisvardai_onkormanyzatnal_kirugjak_a_Sesztakstadion_epitojet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Azok a leszakadó települések számíthatnak támogatásra, amelyek hatékonyan használták fel a közmunkára kapott pénzt, illetve …