2019. január 22., keddMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Betelt a pohár a kisvárdai önkormányzatnál, kirúgják a Seszták-stadion építőjét

Hirdetés

Betelt a pohár a kisvárdai önkormányzatnál, kirúgják a Seszták-stadion építőjét

A kisvárdai önkormányzat egy hónappal a nyitómeccs után kénytelen volt felmondani a teljes, 2,4 milliárd forintos szerződést a stadiont építő fővállalkozóval. A 24.hu információi szerint a képviselőtestület zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal megválnak a Penta Industry Kft.-től, és a portál szerint azt is beígérték, hogy súlyos kártérítést követelnek a cégtől.

A Penta Industry júniusban, majd júliusban is bejelentette, hogy a szerződésnek megfelelően elkészült az építkezéssel, de a műszaki átadás nem valósult meg, mert a cég minden megjelölt időpontnál kitalált valamit. A határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárásra pedig a Penta olyan alkalmazottakat küldött ki, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására. A Penta az építkezésen észrevételezett műszaki hibákat és hiányosságokat sem javította ki.

Az önkormányzat augusztusban egy ügyvédi irodát bízott meg, hogy szólítsa fel a beruházót, ennek ellenée mág a nyitómeccset és azóta a stadionban megrendezett több bajnoki találkozót is a létesítmény műszaki átadása nélkül kellett lebonyolítani. A képviselőtestület Leleszi Tibor polgármester vezetésével felmondta a szerződést, és bejelentette, hogy a Penta Industry nem kapja meg a beruházási összeg utolsó részletét, valamint jelentős kötbér megfizetését is kérik tőle. A papírokból kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik, ezeket állítólag a visszatartott kötbér sem fedezné.

A stadionépítés ötlete 2014-ben vetődött fel először. Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben sikeresen lobbizott a stadionépítésért, és a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt úgy, hogy a 2 milliárdos állami forráshoz Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot, mert mintha akkor jöttek volna rá, hogy városi strand a focistadion szomszédságában fekszik, és gazdaságosabb lenne onnan áthúzni a  termálvíz-hulladék hőjét távvezetéken a fűtéshez.

Hirdetés

A Penta Industry Kft. árbevétele 5,4 milliárd forintról 11,4 milliárdra nőtt 2016-ról 2017-re, mivel eleve több mint ötmilliárd forintos megbízást kaptak Seszták Miklós által felügyelt vizes világbajnokság beruházásaiból, felújították a Bibó Szakkollégiumot, sportszállót húztak fel Mezőkövesden, Nyírbátoron a készenléti rendőrség, Taksonyban pedig egy sportcsarnok épületén kezdtek dolgozni. Seszták Miklós távozása óta viszont egyetlen új állami építési közbeszerzést sem tudott megnyerni a cég.

A Penta két év alatt még félkészre sem tudta felhúzni a XV. kerületi orvosi rendelőt, ezért az XV. kerületi önkormányzat is szerződést bontott a céggel. A tulajdonos, Ramor Gábor Frigyes tavaly 117 millió forint osztalékot vett fel a cég nyereségéből. Idén két cégre választotta szét a Pentát, az UNIT Építő Zrt.-re, illetve az Octa Vertical Kft.-re

 

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181108_Betelt_a_pohar_a_kisvardai_onkormanyzatnal_kirugjak_a_Sesztakstadion_epitojet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Ahogy beszámoltunk róla, a vasárnap elhunyt Andy Vajna halálhírére zuhanni kezdett tőzsdei cége, az Est …