2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Bejött a 2000 milliárd dolláros álom, mégsem teljes az öröm

Bejött a 2000 milliárd dolláros álom, mégsem teljes az öröm

A fiatal trónörökös, aki apja megbízásából teljhatalommal vezeti Szaúd-Arábiát, modern nagyhatalommá szeretné változtatni a sivatagi királyságot, mely jelenleg kizárólag mint olaj és földgáz exportőr játszik szerepet a globális gazdaságban. A diverzifikálás óriási költségeit épp az olajjövedelméből akarja fizetni a vállalkozószellemű trónörökös.

Ám az Aramco tőzsdei bevezetésére Londonban és New Yorkban nem mutatkozott megfelelő érdeklődés. A szakértők 1,5-1,7 ezer milliárd dollárra saccolták az Aramco árát – írta a CNBC. Ez sértette Mohamed bin Szalman herceg érdekeit, aki ezért Szaúd-Arábiában vitte tőzsdére az Aramco-t, amely már a kereskedés második napján átlépte az álomhatárt, a 2000 milliárd dollárt.

Szaúd-Arábia sajtója, amely eddig is odavolt Mohamed bin Szalman hercegtől, most az egekbe emeli őt. A szervilis média lelkesedése érthető, de a CNBC megjegyzi: kiderült, hogy sok pénz van a Közel Keleten. Csakhogy Mohamed bin Szalman herceg nem ezt akarta megszerezni. Ő a Nyugat támogatására vágyott nagyszabású terveinek a végrehajtására.

Amikor megtartotta nagy bemutatóját a 2030-as ország vízióról Szaúd-Arábiában, akkor a nyugatiak jórésze bojkottálta őt, mert friss volt még a Dzsamál Hasogdzsi-gyilkosság emléke. A legnagyobb küldöttség Oroszországból érkezett. Ez stratégiai szempontból és az olajár miatt fontos Szaúd-Arábiának, de a trónörökös azt szeretné, ha a Nyugat is érdekeltté válna hazája fellendítésében.

Ezért csak félsiker az Aramco felértékelése 2000 milliárd dollárra. A pénz ugyanis nem elég Szaúd-Arábia fellendítéséhez, ahhoz szükség van a modern technológiára is. Ezért Mohamed bin Szalman bizalmasai megpendítették: ha a Nyugat nem támogatja a trónörökös 2030-as vízióját, akkor fordulhatnak akár Kínához is.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20191214_Bejott_a_2000_milliard_dollaros_alom_megsem_teljes_az_orom#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Ne nagyon reménykedjen idén béremelésben

Ne nagyon reménykedjen idén béremelésben

Erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és közepes vállalkozások aránya a K&H kkv bizalmi index …