2019. január 22., keddMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / „Átverés, kizsákmányolás”: durva pert akasztottak a Ryanair-vezér nyakába

Hirdetés

„Átverés, kizsákmányolás”: durva pert akasztottak a Ryanair-vezér nyakába

 Személyesen a nagyfőnököt, Michael O’Leary elnököt teszik felelőssé azért, hogy a Ryanair profitja nem úgy alakult, ahogy ők szerették volna. A fapados óriás októberben tette közzé profi- előrejelzését, amely nem volt épp kedvező. A munkahelyi vitákra hivatkoztak, mint a csökkenés legfőbb okára. Nyáron, épp a csúcsidőszakban komoly fennakadások voltak a Ryanair járatokon, főként az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. Az ok: a személyzet sztrájkolt, mert már nem bírta a hajszát. Decemberben Michael O’Leary arra kényszerült, hogy engedélyezze szakszervezetek működését a Ryanair-nél, holott a fapados légitársaság épp azzal tudta alacsonyan tartani az árakat, hogy alulfizette a pilótákat és a légi kísérőket- emlékeztet a londoni Daily Mail.

 Épp ezért emleget kizsákmányolást a beadvány, melyet a részvényesek egy csoportja adott be Manhattan-ben. Nem véletlenül választották Amerikát, mert ott gyakori a cégek beperelése, ha a részvényesek valamiért elégedetlenek a profittal és a menedzserekkel. A Ryanair értékét 16 milliárd dollárra becsülik. Csakhogy a részvények árfolyama az elmúlt félév során mintegy egyharmaddal csökkent.. Ez bőségesen indokolja a nyugdíjalapok és a többi részvényes nyugtalanságát. Mi jöhet ki egy ilyen perből?

A Ryanair cáfol és harcol

Még nem kaptunk semmilyen értesítést erről a perről – nyilatkozták a Ryanair központjában a Daily Mailnek. Nem hagytak viszont kétséget a felől, hogy teljes jogi fegyverzetben fognak védekezni a bíróságon New York-ban. Azt elismerték, hogy voltak sztrájkok, de hol nincs ilyesmi?- tették fel a költőinek szánt kérdést. Pedig a Ryanair és a többi fapados társaság általában sikeresen elkerülte eddig a sztrájkot, mert mindig talált munkanélküli pilótákat és légi kísérőket, akiket nem fizetett meg túlságosan jól, de ahhoz eleget kaptak, hogy csak morogjanak, de ne sztrájkoljanak. Csakhogy megváltozott a légi piac.

Hirdetés

Már nem a munkaadó diktál 

A légiforgalom óriási növekedésen ment át az elmúlt években, és ennek eredményeképp a pilóták és a légi kísérők kiszolgáltatott helyzete megváltozott. A munkavállalók érdekképviselete is beleszólhat a bérek és a munkafeltételek alakulásába. Vagy hatékonyan fenyegetőzhet sztrájkkal épp a főszezonban. Ezzel az új helyzettel nem számolt Michael O’Leary, aki most kettős szorításban van: a részvényesek jobb profitot, a pilóták és a légi kísérők magasabb béreket akarnak. És ne feledkezzünk el az utasokról sem: ők pontosabb és kényelmesebb utazást szeretnének fapadon is.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181108_Atveres_kizsakmanyolas_durva_pert_akaasztottak_a_Ryanairvezer_nyakaba#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Ahogy beszámoltunk róla, a vasárnap elhunyt Andy Vajna halálhírére zuhanni kezdett tőzsdei cége, az Est …