2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / „Átverés, kizsákmányolás”: durva pert akasztottak a Ryanair-vezér nyakába

Hirdetés

„Átverés, kizsákmányolás”: durva pert akasztottak a Ryanair-vezér nyakába

 Személyesen a nagyfőnököt, Michael O’Leary elnököt teszik felelőssé azért, hogy a Ryanair profitja nem úgy alakult, ahogy ők szerették volna. A fapados óriás októberben tette közzé profi- előrejelzését, amely nem volt épp kedvező. A munkahelyi vitákra hivatkoztak, mint a csökkenés legfőbb okára. Nyáron, épp a csúcsidőszakban komoly fennakadások voltak a Ryanair járatokon, főként az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. Az ok: a személyzet sztrájkolt, mert már nem bírta a hajszát. Decemberben Michael O’Leary arra kényszerült, hogy engedélyezze szakszervezetek működését a Ryanair-nél, holott a fapados légitársaság épp azzal tudta alacsonyan tartani az árakat, hogy alulfizette a pilótákat és a légi kísérőket- emlékeztet a londoni Daily Mail.

 Épp ezért emleget kizsákmányolást a beadvány, melyet a részvényesek egy csoportja adott be Manhattan-ben. Nem véletlenül választották Amerikát, mert ott gyakori a cégek beperelése, ha a részvényesek valamiért elégedetlenek a profittal és a menedzserekkel. A Ryanair értékét 16 milliárd dollárra becsülik. Csakhogy a részvények árfolyama az elmúlt félév során mintegy egyharmaddal csökkent.. Ez bőségesen indokolja a nyugdíjalapok és a többi részvényes nyugtalanságát. Mi jöhet ki egy ilyen perből?

A Ryanair cáfol és harcol

Még nem kaptunk semmilyen értesítést erről a perről – nyilatkozták a Ryanair központjában a Daily Mailnek. Nem hagytak viszont kétséget a felől, hogy teljes jogi fegyverzetben fognak védekezni a bíróságon New York-ban. Azt elismerték, hogy voltak sztrájkok, de hol nincs ilyesmi?- tették fel a költőinek szánt kérdést. Pedig a Ryanair és a többi fapados társaság általában sikeresen elkerülte eddig a sztrájkot, mert mindig talált munkanélküli pilótákat és légi kísérőket, akiket nem fizetett meg túlságosan jól, de ahhoz eleget kaptak, hogy csak morogjanak, de ne sztrájkoljanak. Csakhogy megváltozott a légi piac.

Hirdetés

Már nem a munkaadó diktál 

A légiforgalom óriási növekedésen ment át az elmúlt években, és ennek eredményeképp a pilóták és a légi kísérők kiszolgáltatott helyzete megváltozott. A munkavállalók érdekképviselete is beleszólhat a bérek és a munkafeltételek alakulásába. Vagy hatékonyan fenyegetőzhet sztrájkkal épp a főszezonban. Ezzel az új helyzettel nem számolt Michael O’Leary, aki most kettős szorításban van: a részvényesek jobb profitot, a pilóták és a légi kísérők magasabb béreket akarnak. És ne feledkezzünk el az utasokról sem: ők pontosabb és kényelmesebb utazást szeretnének fapadon is.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181108_Atveres_kizsakmanyolas_durva_pert_akaasztottak_a_Ryanairvezer_nyakaba#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Azok a leszakadó települések számíthatnak támogatásra, amelyek hatékonyan használták fel a közmunkára kapott pénzt, illetve …