2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Akár százezer forintot is lehet spórolni egy bankszámlán évente

Hirdetés

Akár százezer forintot is lehet spórolni egy bankszámlán évente

A Bankmonitor pénzügyi szakértőit a napokban keresték meg azzal, hogy normális-e az, hogy a januárban kapott bankszámla-díjkimutatás alapján valakinek éves szinten 150 ezer forint a bankszámlaköltsége. A rövid válasz az, hogy ennél lényegesen olcsóbban is meg lehet úszni manapság a bankolást, ám ehhez változtatni kell a felhasználói szokásokon is. Az évi nagyjából 138 ezer forintos megtakarítás azonban jó motiváció lehet.

Bankkártya éves díj: – 6 600 Ft

Az ügyfél bankkártyájának éves tagsági díja 6 600 forint. Ehhez képest a bankszámlák többségéhez már kapcsolódik ennél olcsóbb – vagy akár díjmentes – bankkártya, melyet vásárlásra és készpénzfelvételre – külföldön és belföldön – egyaránt használhatunk. Vagyis csak a bankkártya kiválasztásával spóroltunk évi 6 ezer forintot.

© bankmonitor.hu

Hirdetés

Készpénzfelvétel: – 35 600 Ft

Olvasónk havonta 3-4 alkalommal vett fel készpénzt, de egyik hónapban sem haladta meg a teljes összeg a 150 ezer forintot. Vagyis a havonta két darab, maximum 150 ezer forint összegű ingyenes készpénzfelvételbe beleférhetne olvasónk, ha változtatna kicsit a szokásain. Itt jött azonban az igazi meglepetés: a költségkimutatásból ugyanis kiderült, emberünk egyáltalán nem állította be a számlájához a díjmentes készpénzfelvételi lehetőségeket. Vagyis olyanért fizetett, amit ingyen is megkaphatott volna.

Ezért, ha kicsit módosít a szokásain – például két részletben veszi fel a szükséges készpénzt – és lecseréli meglévő, drága bankkártyáját, akkor akár teljesen díjmentes lehet a kártyahasználata.

Fizetések, átutalások, csoportos beszedési megbízások: – 12 000 Ft/év

Olvasónk alapvetően jól kezeli ezeket a megbízásokat, átutalásait netbankon keresztül adja meg. Éppen ezért sokalljuk az öt hónapra felszámított 1 000 forintos havi díjat 7 megbízásért. Létezik ugyanis olyan, teljesen ingyenes bankszámla, amelynél díjmentesen lehet elektronikus csatornán keresztül – netbank és mobilalkalmazás – utalni. Különösen meglepő ez a magas költség, ha a megnézzük a számlavezetési díjakat is.

Számlavezetési díj és kapcsolódó szolgáltatások alapdíja: – 10 600 Ft/év

Ilyen magas átutalási költségekhez nagyon alacsony havi számlavezetési díjat vártunk. Havi 600 forint nem jelentős, de olyan alacsonynak sem neveznénk. Pláne, ha azt látjuk, hogy a kapcsolódó netbanki, mobilalkalmazási szolgáltatásnak is van havi fix díja. Ilyen jelentős havi jóváírás mellett – 400 ezer forint – ennél jóval olcsóbb alapdíjú számlákat is találhatunk.

© Bankmonitior.hu

SMS díj: – 2 400 Ft/év

Az SMS szolgáltatás díja sem alacsony, 36 forint üzenetenként. Érdemes lehet ezért kérnie olvasónknak, hogy a jövőben mobilalkalmazáson keresztül kapja bankjától a biztonsági üzeneteket. Ez jellemzően olcsóbb a különböző pénzintézeteknél, mint az SMS értesítés.

Folyószámlahitel: – 70 900 Ft/év

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a folyószámlahitel-keret költséggel jár, ami az éves díj és a felhasznált összeg kamatából tevődik össze. A példánkban szereplő ügyfél átlagosan 300-330 ezer forintos hitelkeretet görget folyamatosan, ennek költsége pedig éves szinten 70 900 forint. Ezt akkor lehet megspórolni, ha a számlatulajdonos megfelelő tartalékkal rendelkezik, vagyis nem görgeti tovább az adósságot, a hitelkeretet pedig olyan tartalékként használja, amihez végszükség esetén hozzányúlhat. A folyószámlahitel éves díja ebben az esetben minimális, itt például évente mindössze 2900 forint.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20200217_Akar_szazezer_forintot_is_lehet_sporolni_egy_bankszamlan_evente#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?

A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez?

A fast fashion szereplőktől a luxusmárkákig a divatiparban is mindenki igyekszik kivenni a részét a …