2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A világ legnagyobb cégeinek vezetői már a klímaváltozástól tartanak legjobban

Hirdetés

A világ legnagyobb cégeinek vezetői már a klímaváltozástól tartanak legjobban

Egy év alatt alaposan megváltozott, mit tekintenek üzleti szempontból a legnagyobb fenyegetésnek a világ nagy (10 milliárd dollár fölötti árbevételű) cégeinek vezérigazgatói: első helyre került a klímaváltozás – derül ki a KPMG tanácsadócég friss, CEO Outlook nevű felméréséből, amelynek keretében 1300 vezetőt kérdeztek 10 országból. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a cégvezetők a klímaváltozás és a globális felmelegedés konkrét, fizikai hatásaitól tartanak, azonban egyre nagyobb a vállalatokon a szabályozói nyomás környezetvédelmi szempontból, illetve a lakosság (vagyis sok esetben a cégek ügyfelei, vásárlói) szemében is egyre fontosabb ez a kérdés – magyarázta a felmérés eredményét Robert Stöllinger, a KPMG magyar leányának vezérigazgatója.

2019-ben az üzleti kockázatok listáján a második helyen a technológiai változások jelentette rizikók végeztek, utánuk a territorializmus megerősödése (kereskedelmi háborúk), majd a kibervédelmi kockázatok, az ötödik helyen a hagyományos működési kockázatok. 2018-ban még a territorializmus megerősödésétől tartottak legjobban, a klímaváltozás csak a negyedik helyen állt. Igaz, a 2019-es felmérés februárban készült, azóta vett néhány fordulatot az USA és Kína kereskedelmi háborúja – lehet, hogy ma sok cégvezető már másként értékelné a helyzetet – tette hozzá Stöllinger.

A világgazdaság a 2. világháború óta tartó időszakban az egyik leghosszabb növekedési periódusát éli, az amerikai gazdaságban például még egyszer sem volt ilyen hosszan kitartó növekedés azóta. 2019-ben a cégvezetők körében már megfigyelhető volt a gazdasági növekedés fennmaradásával szembeni bizalom csökkenése, a nagy gazdaságok közül négyben a vezérigazgatók fele sem bízik már a világgazdaságban. A bizalom Ausztráliában és Indiában csökkent leginkább, 36 százalékponttal. Az USA-ban ennek fordítottja igaz, a cégvezetők 87 százaléka bízik a világgazdaság növekedésében 3 éves időtávon, szemben a 2018-as 52 százalékkal.

Egyre több cégvezető látja úgy, hogy a túlélés és az üzleti siker kulcs a rugalmasság: 2018-ban még csak 59 százalékuk, 2019-ben már 67 százalékuk. A technológiai környezet gyorsan változik, folyamatosan jelennek meg egy-egy iparág működését felkavaró szereplők. Ezzel párhuzamosan a vevői igények is gyorsan változnak. A cégeknek (és vezetőiknek) ezért rugalmasaknak kell lenniük, vevőközpontúbbá kell válniuk, gyorsítaniuk kell az innováció sebességét, egyszerűsíteniük a különféle vállalati egységek közti együttműködést.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190710_A_vilag_legnagyobb_cegeinek_vezetoi_mar_a_klimavaltozastol_tartanak_legjobban#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Mészáros Lőrinc cégei alakíthatják át a vízközműveket, illetve a gőzrendszert és a hőközpontokat azon a …