2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A román piacon szakít nagyot a kormány kedvenc energiakereskedője

Hirdetés

A román piacon szakít nagyot a kormány kedvenc energiakereskedője

Mostantól a svájci központú MET Csoport az RWE Energie SRL (RWEE) tulajdonosa Romániában, miután sikeresen lezárult a részvényvásárlási tranzakció. A felvásárlással már közel 10 százalékos a cég piaci részesedése, ezzel bekerül a három legnagyobb energiakereskedő közé Romániában, összesen mintegy ötezer fogyasztási ponttal – közölte a MET.

A MET Csoport 2018. május 29-én írt alá megállapodást az Innogy Csoporttal (az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonosával) az RWEE akvizíciójáról. A tranzakció 2018. szeptember 3-án zárult, miután a hatóságok jóváhagyták a tranzakciót.

Az RWEE fő tevékenysége Romániában a villamosenergia- és földgázszolgáltatás üzleti ügyfeleknek, elsősorban energia-intenzív iparágak termelőüzemeinek és kiskereskedelmi üzletláncoknak. Az adásvételi megállapodást több vevőjelölt részvételével tartott tender előzte meg.

A 2007-ben alapított MET csoport leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A csoport tulajdonosai a vállalat vezetői és alkalmazottai, többségi tulajdonosa 80 százalékos részesedéssel Lakatos Benjamin vezérigazgató.

Hirdetés

A cégben korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is, Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. május végén adta el tulajdonrészét Lakatosnak és a menedzsment többi tagjának. A tranzakcióról beszámoló Index akkor azt írta, arról csak találgatni lehet, miért adták el a nyereséges társaságot.

A nyereség alapja lehetett az a cég számára kedvező szerződés, amelyet az állami tulajdonú MVM kereskedőcége kötött a jórészt offshore-tulajdonban levő MET-tel, sőt, az MVM annak ellenére a társaság gázát választotta, hogy az drágább volt a versenytársakénál. Az üzleteken a második Orbán-kormány idején több mint ötvenmilliárd forintot kereshetett a társaság.

A MET később is aktív maradt a magyar piacon, utolsó nagy tranzakciója június közepén a Tigáz felvásárlása volt.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20180903_A_roman_piacon_szakit_nagyot_a_kormany_kedvenc_energiakereskedoje#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

30 év alatt csak egyszer volt olyan évük az abszolút hozamú alapoknak, mint a tavalyi

30 év alatt csak egyszer volt olyan évük az abszolút hozamú alapoknak, mint a tavalyi

Kezelt vagyonuk mintegy negyedével csökkent tavaly az európai abszolút hozamú alapoknak a befektetői tőkekivonásokat követően, …