2018. december 14., péntekMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
2018.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A román piacon szakít nagyot a kormány kedvenc energiakereskedője

Hirdetés

A román piacon szakít nagyot a kormány kedvenc energiakereskedője

Mostantól a svájci központú MET Csoport az RWE Energie SRL (RWEE) tulajdonosa Romániában, miután sikeresen lezárult a részvényvásárlási tranzakció. A felvásárlással már közel 10 százalékos a cég piaci részesedése, ezzel bekerül a három legnagyobb energiakereskedő közé Romániában, összesen mintegy ötezer fogyasztási ponttal – közölte a MET.

A MET Csoport 2018. május 29-én írt alá megállapodást az Innogy Csoporttal (az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonosával) az RWEE akvizíciójáról. A tranzakció 2018. szeptember 3-án zárult, miután a hatóságok jóváhagyták a tranzakciót.

Az RWEE fő tevékenysége Romániában a villamosenergia- és földgázszolgáltatás üzleti ügyfeleknek, elsősorban energia-intenzív iparágak termelőüzemeinek és kiskereskedelmi üzletláncoknak. Az adásvételi megállapodást több vevőjelölt részvételével tartott tender előzte meg.

A 2007-ben alapított MET csoport leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A csoport tulajdonosai a vállalat vezetői és alkalmazottai, többségi tulajdonosa 80 százalékos részesedéssel Lakatos Benjamin vezérigazgató.

Hirdetés

A cégben korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is, Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. május végén adta el tulajdonrészét Lakatosnak és a menedzsment többi tagjának. A tranzakcióról beszámoló Index akkor azt írta, arról csak találgatni lehet, miért adták el a nyereséges társaságot.

A nyereség alapja lehetett az a cég számára kedvező szerződés, amelyet az állami tulajdonú MVM kereskedőcége kötött a jórészt offshore-tulajdonban levő MET-tel, sőt, az MVM annak ellenére a társaság gázát választotta, hogy az drágább volt a versenytársakénál. Az üzleteken a második Orbán-kormány idején több mint ötvenmilliárd forintot kereshetett a társaság.

A MET később is aktív maradt a magyar piacon, utolsó nagy tranzakciója június közepén a Tigáz felvásárlása volt.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20180903_A_roman_piacon_szakit_nagyot_a_kormany_kedvenc_energiakereskedoje#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

300 000 forint fölé emeli az Aldi a teljes munkaidős kezdő pénztárosi, illetve logisztikai munkatársi béreit …