2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A jogrend sárba tiprását emlegeti a kisvárdai stadion építője

Hirdetés

A jogrend sárba tiprását emlegeti a kisvárdai stadion építője

A kisvárdai stadiont megépítő Penta Industry Kft. tulajdonosa szerint a magyar jogrendszer sárba tiprásával egyenlő az a módszer, amellyel a város önkormányzata kiebrudalta a céget a fővállalkozói. Ramor Frigyes a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy azok a vádak sem igazak, amelyekkel a döntést megindokolták.

Az önkormányzat 2016. szeptember 13-án bízta meg a Penta Industry Kft.-t a labdarúgó-stadion kivitelezésével, a végleges határidő június 30. volt.

A kisvárdai képviselőtestület Leleszi Tibor polgármester javaslatára szeptember végén zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal felmondja a Penta 2,5 milliárd forintos szerződését. Az indoklás szerint a cég a nyár folyamán többször bejelentette, hogy elkészült az építkezéssel, a hivatalos műszaki átadás azonban nem történt meg, a nyitómeccset is így kellett megtartani. A Penta a az észrevételezett műszaki hibákat sem javította ki.

Ezért az önrkormányzat kitiltotta a pentát a stadionból, nem egyenlítik ki a számla utolsó részletét, és 500 millió forintos kötbért követelnek tőle. Ramor szerint az építésénél összességében 309 milliós pótmunkát is elvégeztek, melyet szintén nem akar kifizetni a város.
A Penta állítja, a döntés okai mondvacsináltak, az önkormányzat csak nem akarja kifizetni a számla utolsó, 240 millió forintos tételét.

Hirdetés

Az önkormányzat a szeptemberi ülés után ki is tiltotta a Pentát a stadionból, de ami még súlyosabb: azt is bejelentették, hogy a beruházás utolsó részletét, 240 millió forintot nem fizetnek ki a cégnek, sőt 500 millió forintos kötbért követelnek tőle. A papírokból kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik, de ezeket állítólag a visszatartott kötbér sem fedezné.

Ramor Frigyes a 24.hu-nak kijelentette: az azonnali hatályú felmondás jogsértő volt, és a Penta Indusry nem fogadta el az erre vonatkozó határozatot, mivel a Penta elvégezte a kivitelezést. Ramor szerint a megrendelő a műszaki átadás-átvétel időpontját június 30-ra kitűzte, de az eljárást már nem folytatta le.

Az önkormányzat szerint viszont épp a Penta volt az, aki minden megjelölt időpontnál kitalált valamit, a határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárásra pedig a Penta olyan alkalmazottakat küldött ki, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására
Ramor szerint az önkormányzat ellen szól, hogy a létesítményben július 11-től folyamatosan focimeccseket rendeznek, és a stadion időben megkapta a szükséges használatbavételi engedélyt, valamint a meccsrendezéshez szükséges MLSZ-engedélyt is.

Ramor azt állítja, „az önkormányzat dolgozója, mintha ő a Penta alkalmazottja lenne, és mintha a cég képviseltében járna el, saját magának mint megrendelőnek visszaadta a naplót, azaz a vállalkozói átadás-átvételt , elszámolást és kifizetést mellőzve lezárta azt.”
A vállalkozó a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez fordult, az eljárás már el is indult.

Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben sikeresen lobbizott a stadionépítésért, és a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt úgy, hogy a 2 milliárdos állami forráshoz Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181110_A_jogrend_sarba_tiprasat_emlegeti_a_kisvardai_stadion_epitoje#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV

Az OMV-csoport újabb diszkont töltőállomásokkal jelenne meg néhány Ausztriával szomszédos országban, köztük Magyarországon – írja …