2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A DNS-ünket akarja a Nestlé

Hirdetés

A DNS-ünket akarja a Nestlé

A Nestlé az elöregedő társadalmú Japánban indította el a mesterséges intelligenciára, DNS-adatbázisokra és az Instagramra feltolt ételfotók garmadájára támaszkodó programját, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a személyre szabott táplálkozás tortájából. Ehhez több mint 100 ezer felhasználó önként és dalolva küldött képet a Nestlének az elfogyasztandó ételeiről, melyre életmódtippeket és speciális étrendjavaslatokat kaptak válaszul. A tagok évi 600 dollárt fizettek azért, hogy tápanyagban gazdag teákat, smoothiekat és vitamindús snack-eket kapjanak a házilagos használatra kifejleszett vér- és DNA-tesztek beküldése után. A cég azt mondja, a tesztekből olyan elterjedt betegségeket diagnosztizálnak, mint a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség – írja a Bloomberg.

A személyre szabott étkeztetéssel eddig csak kisebb cégek foglalkoztak, a piac limitált volt. A 152 éves óriáscég megjelenésével új szintre emelkedhet ez a szegmens. A Nestlé egyébként nemrég megszabadult az amerikai cukorkaágazatától, helyette vegetariánus és diátás ételeket és ételkihordásra szakosodott cégeket vásárolt fel. Szakértők szerint néhány évtizeden belül minden élelmiszercégnek követnie kell ezt a trendet, mert a feldolgozott és adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket kivétel nélkül „Frankenstein-kajáknak” minősítjük majd. A Nestlé példáját egyébként elsőként a Campbell – a híres leveskonzerveket gyártó vállalat – követte, ők egy San Fransisco-i startup által begyűjtött DNS-adatbázis alapján javasolnak étrendet és táplálékkiegészítőket a fogyasztóknak.

„A 21. században az innováció az internet és a mesterséges intelligencia segítségével olyan problémákra javasol megoldásokat, melyeket a fogyasztók eddig nem is azonosítottak problémaként” mondja Kozo Takaoka, aki arról ismert, hogy a KitKat-ot a helyi ízlésre szabta zöldtea és egyéb japán ízek hozzáadásával. A perszonalizációra egyébként mégiscsak szükség lesz, mert a millenium-generáció nem hisz  a márkákban; interneten kutatják fel a számukra legmegfelelőbb termékeket.

A Nestle korábbi vezetője, Peter Brabeck-Letmathe könyvében néhány éve még arról álmodozott, hogy nemsokára Nespresso-szerű kapszulákból főzzük majd le magunknak a személyre szabott étrendkiegészítő koktélunkat, és 3D nyomtatókkal „főzzük meg” az ételeket az elektronikusan javasolt, személyre szabott receptek alapján. Az előbbi ötlete gyakorlatilag már meg is valósult: Japánban kapszulákból főzik le a tápanyagokkal dúsított teát a fogyasztók.

Hirdetés

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20180903_A_DNSunket_akarja_a_Nestle#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagyot dobott a kínai Zsiday: 10 óra alatt 10 milliárd dollárt húzott be

Nagyot dobott a kínai Zsiday: 10 óra alatt 10 milliárd dollárt húzott be

Mindössze 10 óra kellett ahhoz, hogy egy kínai sztárbefektető több mint 70 milliárd jüant, tehát …