2019. október 22., keddMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A Bige-birodalom bedőlése a gazdáknak is sokba kerülhet

Hirdetés

A Bige-birodalom bedőlése a gazdáknak is sokba kerülhet

A múlt héten maga Bige László helyezte kilátásba, hogy bezárja a szolnoki vegyiüzemét, ha a hatósági eljárások folytatódnak a cégnél. Raskó György agrárközgazdász szerint a Bige birodalom bedőlése együtt járhat a műtrágya drágulásával, ami minden gazdának sokba kerülhet.

Tavaly novemberben jelentek meg rendőrök a Bige Holding szolnoki vegyiüzemében, később azt a tájékoztatást adták, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanújával nyomoznak. Majd idén májusban gyanúsítottként hallgatták ki, két napra őrizetbe is vették a milliárdos üzletembert, ekkor a vesztegetés gyanúja merült fel. Egy héttel ezelőtt pedig azt nyilatkozta a vállalkozó, hogy ha nem tisztázódik a hatósággal az ügy, akkor bezárja a szolnoki üzemet, bár ezt később úgy finomította, hogy ezt megelőzően, jogi úton keresi az igazát. A Bige Holding értékesebb darabja a péti Nitrogénművek, többen úgy vélik, hogy a végső cél a műtrágyagyáros végső térdre kényszerítése, a vagyon megszerzése. Elindult a sajtóban a találgatás, hogy kinek fájhat a foga a jelentős európai piaccal rendelkező üzemekre.

Ez ügyben többen faggatták volna Raskó György, agrárközgazdászt is, aki a Facebookon vezetett blogjában jegyezte meg: az előbbi kérdésnél is fontosabb, hogy milyen következményekkel járhat, ha esetleg valóban kiiktatnának egy szereplőt a műtrágyapiacról. Szerinte ugyanis egy esetleges átvétel drágíthatná a műtrágyát.

Raskó a blogjában arra emlékeztetett: amikor pár évvel ezelőtt Csányi Sándor – akinek az OTP mellett komoly agrárérdekeltségei is vannak -elhalászta Bige orra elől a KITE Zrt-t, akkor Bige egy új integrátorcéget alapított. A Genezis Kft. pedig árversenyt teremtett, és lehúzva az árakat, ami kedvező volt a gazdák számára. Az agrárközgazdász szerint, amennyiben az egyik NER-lovag szerezné meg valóban a Bige üzemeket, akkor azok bizonyára kartelleznének, ami viszont olyan monopóliumot teremtene, és felfelé vinné az árakat.

Hirdetés

Ezzel kapcsolatosan elemezte az Agrárszektor újságírója azt, hogy egy átrendeződés mit okozhat a műtrágya áránál. Arra jutott, hogy a régióban működik több rivális gyár is, a Csányi Sándor tulajdonában levő KITE Zrt-n túl a Andrej Babis cseh kormányfő érdekeltségébe tartozó IKR, de a lengyel piaci szereplő, az Azoty is jelentős. A cikk szerint önmagában a szolnoki üzem bezárása nem okozna különösebb árváltozást, de a péti Nitrogénművek megszerzése után, a Bige birodalom bedőlésével valóban bekövetkezhetne egy árdrágulás. De itt még nem tartunk.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190619_bige_laszlo_rasko_gyorgy#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adata szerint a múlt hónapban az Egyesült Államok 351 ezer …