2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

Hirdetés

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Magyar Bankszövetség is reagált a nyugdíj- és a lakástakarék-pénztári rendszer átalakítására. Egy mai konferencián derült ki, hogy a nyugdíjpiacra is beléphet az állam, az Államadósság Kezelő Központ ugyanis ezt javasolja a kormánynak, hogy fellendüljön a szegmens. A lakás-takarékpénztári kedvezmények megszüntetéséről pedig rohamtempóban szavazott a parlament.

A szövetség közleményében azt írta, a felelős gazdálkodás fontos sarokköve a megtakarítás.

Senki által nem vitatott tény, hogy ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet

– fogalmaznak.

Hirdetés

Ezért a Magyar Bankszövetség két szempontra hívja fel a kormány figyelmét:

  1. a cafeteria rendszerébe állítsák vissza a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét,
  2. a most megszüntetett lakás-takarékpénztári forma helyett, szakmai egyeztetés alapján legyen lehetőség olyan új konstrukció mihamarabbi közös kialakítására, amelyben a magyar családok, a gazdaság és az állami költségvetés közös érdekeit szolgálva, az állami támogatás a legjobb hatásfokkal működhet hosszú távon.

Erre a szervezet szerint azért van szükség, hogy

  • erősödhessen a felelős gazdálkodás,
  • nőjön a társadalom pénzügyi edukációs felkészültsége,
  • legalább fennmaradjon a megtakarítások volumene.

A szövetség úgy érvel, a lakás-takarékpénztári megtakarítás az elmúlt két évtizedben a pénzügyi tudatossági stratégia egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált. Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszeren keresztül eddig több, mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2 ezer milliárd forintra rúg. Ebből körülbelül 1 millió család valósíthatta meg lakáscéljait.

A Bankszövetség szerint a lakás-takarékpénztári termék jelentős szerepet játszik a gazdaság fehérítésében is, hiszen a pénz felhasználását mindenkor számlával kell igazolni. A lakás-takarékpénztári rendszer ezáltal jelentős ÁFA jövedelmet csatornázott be az állami költségvetésbe. Számításaik szerint a rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül a támogatási kiadásokat tartósan meghaladóan járul hozzá a költségvetés bevételi oldalához.

Ami a nyugdíjpénztárakat illeti, a szervezet kiemeli, a nyugdíjpénztári takarékosság a felelős egyéni, családi gazdálkodás kiemelkedően fontos, hosszú távú összetevője, és a nyugdíjpénztárakba kerülő források évtizedekre biztosítják a magyar állampapírok, kötvények és tőzsdei befektetések jól kiszámítható fedezetét, így a magyar gazdaság szabad fejlesztésében kulcsszerepet játszanak. 

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181016_A_Bankszovetseg_reagalt_a_lakastakarekok_kinyirasara_meghallja_valaki#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Több modellt is megvizsgáltak és megállapították: a gazdag államok, amelyek döntő többsége a hűvösebb éghajlatú …