2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / 3,6 forintot kapnak a gyári munkások a majdnem 13 ezer forintos Disney-babák után

Hirdetés

3,6 forintot kapnak a gyári munkások a majdnem 13 ezer forintos Disney-babák után

Illegálisan hosszú munkaidők és elképesztően alacsony bérek jellemzik a kínai gyári munkások életét, de ez már nem új információ. A mostan kipattant ügy azonban mégis óriási felháborodást vátltott ki; a Guardian azzal a gyárral kapcsolatban szivárogtatta ki a béreket, melyben a Disney-nek gyártják a játékokat – és ahol egy munkás havonta a maximális 36 helyett valójában 175 órát túlórázik.

A Disney egyik legnépszerűbb terméke, az éneklő Ariel babát a gyerekek hiedelme ellenére nem a Mikulás boldog kis manói gyártják az Északi-sarkkörön, hanem egy olyan gyári munkások a kínai Heyuan-beli Wa Tung-gyárban, akik minden elkészült baba után mindössze 3,6 forintot kapnak.

A Solidar Suisse jogvédő szervezet és a China Labor Watch a Guardin-ben közölte jelentését a gyárban tapasztaltakról. A jelentés szerint a munkások óránként 300 forintot keresnek – emiatt olyan keveset keresnek, hogy muszáj nekik minél több túlórát is vállalni -, valamint nem jár nekik szabadság és betegszabadság sem. A gyárban a Disney-nek és a Mattel-féle Fisher Price-nak is gyártanak játékokat. ha valaki olyan beteg, hogy nem tud dolgozni, három nap után elbocsátják.

A gyárban naponta 2400 Ariel babát gyártanak, a babák 35 fontért, azaz 12.600 forintért kerülnek az üzletek polcaira. A munkások egy baba után 4 pennyt, azaz kb. 3,6 forintot kapnak. Míg a kínai átlagkereset 7.665 jüan, a gyár dolgozói túlórákkal ennek kevesebb mint felét, 3 ezret (124 ezer forintot) visznek haza.

Hirdetés

Míg a vezetőségben a férfiak aránya 90 százalék, a munkások 80 százaléka nő, a jelentés szerint elsősorban 45 év feletti, aluliskolázott, engedelmességre hajlamos nők, „akiknek fontosak a gyerekeik és a családjuk”. A munkások a rövid gyártási szünetekben az asztalra borulva alszanak, többségük a fizikai fájdalmak mellett homályos látásra és szédülésre panaszkodik – tárta fel a jelentés.

A jogvédő szervezet most a bérek emelését követeli a Disney-től. A Disney egyébként tagja egy olyan, más nagy játékgyárakat is tömörítő szervezetnek (az Ethical Toy Program-nak), melynek az a célja, hogy javítsa a játékgyárakban dolgozók munkakörülményeit – és ez a szervezet korábban gond nélkül átengedte a gyárat a szűrőn.

(Kiemelet képünk illusztráció.)

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20181206_36_forintot_kapnak_a_gyari_munkasok_a_majdnem_13_ezer_forintos_Disneybabak_utan#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Túl drága ajánlat érkezett, csúszik a Flórián tér felújítása

Túl drága ajánlat érkezett, csúszik a Flórián tér felújítása

Eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ a főváros III. kerületében található Flórián …