2018. november 14., szerdaMa Aliz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.14. Aliz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Visszatért a Földre egy japán űrkapszula a Nemzetközi Űrállomásról

Hirdetés

Visszatért a Földre egy japán űrkapszula a Nemzetközi Űrállomásról

Visszatért a Földre vasárnap egy japán űrkapszula a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) végzett kísérletek mintáival; a japán űrkutatási hivatal (JAXA) történetében ez volt az első ilyen, önálló misszió.

A 84 centiméter hosszú, 66 centiméter széles, 180 kilogramm súlyú visszatérő eszköz ejtőernyővel ereszkedett le a Japánhoz tartozó csendes-óceáni Minamitori sziget közelében. Az eszköz 300 kilométeres magasságban vált le a Kounotori-7 japán teherűrhajóról, és 40 perccel később csapódott a tengerbe.

Kísérleti mintákat hozott

A kapszulában az ISS-en növesztett fehérjekristályok és más kísérletek mintái vannak. A termoszokat gyártó Tiger japán cég technológiai fejlesztésének köszönhetően a kapszula kibírja a légkörbe érkezéskor keletkező hatalmas terhelést. Míg a súrlódás következtében a kapszula burkolata kétezer fokos hőmérsékletre hevül fel, a belsejében stabilan megmarad a négy fok.

A Kounotori-7 teherűrhajóForrás: AFP/Yomiuri/Toshiro Kubo

Elégett

A Kounotori-7 teherűrhajót szeptember 23-án bocsátották fel, mintegy hat tonnányi utánpótlással, két mikromodullal és lítium-ionos akkumulátorokkal a fedélzetén. A teherűrhajó három napja vált le az ISS-ről, és miután leválasztotta magáról a visszatérő egységet, elégett a Föld légkörében a fedélzetén lévő szeméttel együtt, amelyet az ISS-ről hozott.

Hirdetés

Most először

A JAXA eddig amerikai és orosz űrhajókkal szállította vissza a Földre az ISS-en végzett kísérletek mintáit, és most első ízben fordult elő, hogy saját gyártmányú teherűrhajóval és leszállóegységgel hajtotta végre az űrmissziót.

Forrás:
http://www.origo.hu/tudomany/20181111-visszatert-a-foldre-egy-japan-urkapszula-az-issen-vegzett-kiserletek-mintaival.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezért van 60 perc egy órában

Ezért van 60 perc egy órában

Tíz ujjunk van és négy végtagunk, mégis 60 percre osztottuk fel az órákat, a kört pedig …