2019. február 20., szerdaMa Álmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.20. Álmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Visszatért a Földre egy japán űrkapszula a Nemzetközi Űrállomásról

Hirdetés

Visszatért a Földre egy japán űrkapszula a Nemzetközi Űrállomásról

Visszatért a Földre vasárnap egy japán űrkapszula a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) végzett kísérletek mintáival; a japán űrkutatási hivatal (JAXA) történetében ez volt az első ilyen, önálló misszió.

A 84 centiméter hosszú, 66 centiméter széles, 180 kilogramm súlyú visszatérő eszköz ejtőernyővel ereszkedett le a Japánhoz tartozó csendes-óceáni Minamitori sziget közelében. Az eszköz 300 kilométeres magasságban vált le a Kounotori-7 japán teherűrhajóról, és 40 perccel később csapódott a tengerbe.

Kísérleti mintákat hozott

A kapszulában az ISS-en növesztett fehérjekristályok és más kísérletek mintái vannak. A termoszokat gyártó Tiger japán cég technológiai fejlesztésének köszönhetően a kapszula kibírja a légkörbe érkezéskor keletkező hatalmas terhelést. Míg a súrlódás következtében a kapszula burkolata kétezer fokos hőmérsékletre hevül fel, a belsejében stabilan megmarad a négy fok.

A Kounotori-7 teherűrhajóForrás: AFP/Yomiuri/Toshiro Kubo

Elégett

A Kounotori-7 teherűrhajót szeptember 23-án bocsátották fel, mintegy hat tonnányi utánpótlással, két mikromodullal és lítium-ionos akkumulátorokkal a fedélzetén. A teherűrhajó három napja vált le az ISS-ről, és miután leválasztotta magáról a visszatérő egységet, elégett a Föld légkörében a fedélzetén lévő szeméttel együtt, amelyet az ISS-ről hozott.

Hirdetés

Most először

A JAXA eddig amerikai és orosz űrhajókkal szállította vissza a Földre az ISS-en végzett kísérletek mintáit, és most első ízben fordult elő, hogy saját gyártmányú teherűrhajóval és leszállóegységgel hajtotta végre az űrmissziót.

Forrás:
http://www.origo.hu/tudomany/20181111-visszatert-a-foldre-egy-japan-urkapszula-az-issen-vegzett-kiserletek-mintaival.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Új szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A tízéves nőstény, Zojátt a …