2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Véletlen került elő újra a nácik rovarirtó csodaszere

Hirdetés

Véletlen került elő újra a nácik rovarirtó csodaszere

A DDT rovarirtó szert annak idején Isten áldásaként üdvözölték, hiszen sokkal hatékonyabban irtotta a maláriát terjesztő szúnyogokat, mint a korábbi készítmények. Aztán megjelentek a katasztrófa első jelei. Kiderült, hogy a DDT feldúsul a táplálékláncban, szinte minden állatot károsít, az emberi szervezetbe jutva pedig születési rendellenességeket és ezernyi más bajt okoz.

Hirdetés

A DDT megzavarja a hormonrendszer működését (így gátolja a férfi nemi hormonok hatását), rákkeltő hatása van (főként az emlő- és a májrákkal hozták összefüggésbe). Roncsolja a hím ivarsejteket, vetéléseket okoz, a születendő gyermekben fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

A világ nagy részén mára betiltották, de Afrika maláriától leginkább sújtott területein mindmáig használják. A malária ott egyszerűen olyan hatalmas közegészségügyi veszélyt jelent, ami meghaladja a DDT nyilvánvaló ártalmait. A WHO is indokoltnak tartja a DDT használatát, főként a szobák falainak permetezésére, itt ugyanis sokkal kevesebb kell belőle, mint amennyit korábban szétszórtak a természetben.

Sajnos a DDT rovarölő tulajdonságait azóta sem sikerült igazán felülmúlni.

A német változat

Michael Ward, a New York-i Egyetem kémiaprofesszora teljesen véletlenül futott bele a német DDT-ről (a DFDT-ről) szóló második világháborús hírszerzési jelentésekbe. Ott leírták ugyan, hogy a náci kémikusok azt állították, hogy a DFDT hatékonyabb a DDT-nél, de ezt csak alaptalan kérkedésnek gondolták. Hitetlenségükben szerepet játszott, hogy a gyártó Hoechst vegyi gyár (az elhíresült IG Farben konglomerátum tagjaként) a háború alatt a megszállt területekről összefogdosott rabszolgákat dolgoztatott. Készítményeit pedig a koncentrációs táborokban őrzött zsidókon próbálta ki. A nürnbergi perekben a cég igazgatóit is háborús bűnökkel vádolták meg.

Az IG Farben egyik üzeme 1941-ben

Az IG Farben egyik üzeme 1941-ben

Fotó: Bundesarchiv

A kémikusnak megakadt a szeme a DFDT-n, és érdekesnek találta annyira, hogy kísérletesen is ellenőrizze, vajon valóban annyira jó-e. És az: az amerikai kémiai társaság folyóiratában frissen közölt tanulmány szerint négyszer gyorsabban öli a szúnyogokat, mint a DDT.

A DFDT-ről készített amerikai hírszerzési jelentés

A DFDT-ről készített amerikai hírszerzési jelentés

Fotó: New York University

A kutatók már azon töprengenek, vajon hány millió emberi életet lehetett volna megmenteni a háború óta, ha a szövetséges tudósok azonnal felismerik a DFDT-ben rejlő potenciált. A malária még mindig a legveszélyesebb kór a trópusokon. Évi 200 millióan betegszenek meg, és 400 ezren meg is halnak (főként öt év alatti gyerekek). És akkor a többi, szúnyogok terjesztette betegségről nem is beszéltünk.

A rezisztencia megtörése

Minthogy a DFDT mérgezőbb a szúnyogokra nézve, mint a DDT, elméletileg sokkal kevesebbet kell belőle használni, ami csökkentheti az általa okozott környezeti terhelést. Emellett ott, ahol most is használják a DDT-t, alternatív szerként szolgálhat, így a két hatóanyagot cserélgetve, elejét vehetik annak, hogy a szúnyogok rezisztenciát fejlesszenek ki egyik vagy másik ellen.

Kérdés azonban, hogy a DFDT-nek milyen mellékhatásai lehetnek a környezetben. Ezt senki sem tudja, és megállapításához rendkívül drága, és előreláthatóan nehezen értelmezhető eredményű kísérletekre lenne szükség. A DDT réme beleivódott a köztudatba, így biztosan tiltakozóhullámot indítana el, ha egy hasonló anyagot akarna bárki – akár csak kísérleti jelleggel – a környezetbe kibocsátani. Kérdéses, hogy lenne-e olyan kormány vagy tudományfinanszírozó szervezet, amely kockáztatná a negatív […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/20/nemetorszag_naci_ddt_dfdt_hoechst_malaria_szunyogirtas_rovarirto_masodik_vilaghaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …