2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tudta, hogy a kivi héja ehető?

Hirdetés

Tudta, hogy a kivi héja ehető?

“Edd meg a héját is, abban van a vitamin” – nagyjából mindenki hallotta gyerekkorában ezt a gyümölcs-, vagy zöldségevéssel kapcsolatos szülői intelmet. A növényi táplálékok, termések ennek alapján két részre oszthatók, aszerint, hogy fogyasztható-e a héjuk, vagy sem. (Most tekintsünk el attól, hogy ha nagyon akarjuk, mindent meg lehet enni, még a vasszöget is.)

Nyilván nem szokás megenni a csonthéjas termések (dió, mandula, mogyoró stb), vagy egzotikus gyümölcsök (gránátalma, avokádó, ananász, citrusfélék stb.) vastag és kemény külső védőborítását, míg a puha bogyós gyümölcsöket – málna, eper, szeder stb – meg eleve irtó nehéz lenne meghámozni. A két véglet közt pedig egy sor olyan gyümölcs, zöldség van, amik héjastul fogyasztása leginkább ízlés, vagy szokás (esetleg a fogazat állapotának) dolga.

Abban talán van valamiféle össznépi konszenzus, hogy a fogyasztható héjú gyümölcsök közé tartozik például az alma, a körte, a barack, a szilva, míg például nem esszük meg a banán, a narancs, a dinnye, a mangó héját.

Hirdetés

A dietetikusok leginkább arra szoktak figyelmet fordítani, hogy egy adott gyümölcs héja jelent-e valamiféle egészségügyi veszélyt a fogyasztóra nézve (tartalmaz-e mérgező, vagy nehezen emészthető anyagokat), illetve vannak-e benne hasznos tápanyagok. Ezen két fő szempont alapján igazi meglepetésgyümölcs lehet sokak számára a kivi.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

A Kínából származó, számos országban termesztett élénkzöld (esetleg sárgás) húsú gyümölcsöt többnyire hámozva, vagy kettévágva és kanalazva eszik az emberek. Az utóbbi években azonban egy sor ismeretterjesztő cikk és étrenddel kapcsolatos tájékoztatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kivi héja bizony ehető, sőt egy sor  szempontból kifejezetten javallott a fogyasztása.

Milyen szempontok ezek? A kivi héja tápanyagokban gazdag, háromszor több növényi rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. A C-vitamin-tartalma igen magas (éppen ezért egészséges a fogyasztása), és a héjában is sok a C-vitamin, amit kár hámozással kidobásra ítélni. A kivi héja ezen kívül folsavat (B9-vitamin), E-vitamint és antioxidánsokat is bőven tartalmaz, amik szintén fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben.

Fotó: Nagy Attila Károly / Index

A világ sok országában bevett szokás a kivit héjastul enni, részben azért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/11/a_kivi_heja_eheto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …