2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Több mint 400 filmben hangzott el ugyanaz a sikoly

Hirdetés

Több mint 400 filmben hangzott el ugyanaz a sikoly

Létezik egy sikoly, amit minden olvasónk szinte garantáltan több tucatszor, akár több százszor is hallott már hollywoodi filmekben és tévésorozatokban az állandó újrahasznosítás miatt. Töretlen népszerűsége miatt ma már elég sok filmbe belsős poénként rakják bele.

A beazonosíthatóság kedvéért gyorsan ide is tesszük a sikolyt, amit tényleg számtalanszor hallhattunk már, teljesség igénye nélkül például a Kill Billben, a Star Wars és az Indiana Jones-sorozatokban, a Titanicban, a Marvel és a DC szuperhősfilmjeiben, A Karib-tenger kalózaiban és a Gyűrűk Ura-trilógiában is. Jó poén lenne, de sajnos a Sikoly-sorozatban nincs benne.

A fentiek közül a Star Wars kapcsán már bejelentették egyébként, hogy visszavonultatják a sikolyt, és a 2017-es nyolcadik rész, az Utolsó Jedik volt az utolsó, amiben felhasználták a konzervsikítást.

Hirdetés

Maga a Wilhelm-sikoly elnevezés 1953-ra nyúlik vissza, de nem ekkor hangzott el először, már akkor már csak az utólagos hangvágásnál vették elő. Ez a film a Charge at Feather River című western volt, amiben Wilhelm közlegényt egy indiántámadás közben nyíllal lövik meg – az ő nevével terjedt el aztán a sikoly. Pedig az eredete két évvel korábbi volt, a Distant Drums című westernhez vették fel.

A film egyik jelenetében Gary Cooper és katonatársai egy floridai mocsáron kelnek át, ekkor ragadja el egy aligátor az egyik szereplőt. A jelenethez a kor szokásos módszerét alkalmazva később, stúdióban vették fel a hangot, ami

a férfi, akit megharap egy aligátor és sikolt

címen került be a Warner stúdió hangtárába öt másik hasonló sikollyal együtt.

A Warner a következő két évtizedben előszeretettel használta újra mind a hat felvett hangeffektet a különböző produkciókban, de a leggyakrabban a Wilhelm-variáns került elő, ami egyébként az ötös számot viselte a hat felvett anyag közül. Az, hogy a Warner ezt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/18/wilhelm_scream_hollywood_legismertebb_hangeffektje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …