2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tévhit, hogy a sok cukortól hiperaktív lesz a gyerek

Hirdetés

Tévhit, hogy a sok cukortól hiperaktív lesz a gyerek

Az egyik legnagyobb gyereknevelési közhely, hogy cukros ételeket-italokat – mindenféle hosszabb távú egészségügyi hatáson túl – már csak azért is nagyon óvatosan szabad csak adni a kicsiknek, mert ezektől úgy bepörögnek, mint a búgócsiga, és onnantól jó darabig leszíjazni se lehet őket. Pedig a tudomány álláspontja meglehetősen egyértelmű a témában:

a cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél.

Hirdetés

A kérdés kifejezetten alaposan kutatott, legalább 12 randomizált, kontrollált vizsgálatot is szenteltek neki az évek során a kutatók, Egyes kutatások rövid, mások hosszú távúak voltak; volt, amelyikben cukorkából, csokiból, illetve természetes forrásból származó cukrot használtak; vizsgáltak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros gyerekeket is; volt olyan is, amelyben a cukorra kifejezetten érzékeny gyerekek is részt vettek. De mindegyik kutatás ugyanarra az eredményre jutott: nem találtak különbséget a cukrot fogyasztó és nem fogyasztó gyerekek viselkedésében.

Az egyik kísérletben például két csoportra osztották a gyerekeket, és mindenkinek adtak inni valamit, majd a szülőkkel értékeltették a gyerekük viselkedését. Azok a szülők, akiknek azt mondták, hogy a gyerekük cukros üdítőt kapott, jelentősen nagyobb valószínűséggel jelentették, hogy a gyerekük hiperaktív, mint azok, akik úgy tudták, hogy a gyerekük cukormenteset ivott. Valójában mindegyik gyerek pontosan ugyanazt a cukormentes italt kapta – azaz a szülők által érzékelt viselkedésbeli különbség nem a cukornak, hanem a szülői előítéleteknek volt köszönhető.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/04/cukor_gyerek_hiperaktiv_tevhit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …