2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tetszik ez a szék? Robotok építették

Hirdetés

Tetszik ez a szék? Robotok építették

A Voxelchair v1.0 fantázianevű szék összesen 2,4 kilométernyi plasztik újrafelhasználásával készült. A formaterve az első S alakú Panton székét idézi, ami 1967-ben jelent meg; ez volt az első fröccsöntött műanyag szék.

A Voxelchair két londoni formatervező, Manuel Jiménez Garcia és Gilles Retsin közös munkája. Az általuk légnyomtatásnak (air printing) nevezett eljárással a 3d nyomtatás hosszadalmas folyamata könnyűszerrel lerövidíthető ; ami normális esetben egyheti munka lenne, nekik csak egy napig tart.

A nagyüzemi nyomtatás többnyire lassú és drága. Ez csak a prototípus, és egy nap alatt készült el. A folyamat optimalizálásának számos módja van.

Hirdetés

– mondta Retsin.

A légnyomtatás fő nehézségét az jelenti, hogy a formaterv tökéletes legyen; a nyomtatást végző robot így nem ütközik bele a már kinyomtatott anyagba. A hagyományos 3d nyomtatáshoz képest újdonság, hogy itt a végtermék nem egymásra épülő, vékony rétegekből áll, hanem tetszés szerint forgatható görbéket is leprogramozhatnak. Ez több teret biztosít a kísérletezésnek és a komplexitásnak.

Voxel Chair v1 from madMdesign on Vimeo.

Retsin és Garcia a University College London munkatársaival már azon is dolgoznak, hogy 3d nyomtatott épületelemeket készítsenek betonból és szigetelőanyagból. A kész munkáikat a novemberi MIT Arcadia kiállításon fogják bemutatni.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2017/09/18/tetszik_ez_a_szek_robotok_epitettek/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Noha messze nem a Titanic katasztrófájában haltak meg a legtöbben a tengeren, a hajó mégis …